Когато говорим за най-тежкия жив организъм в света, се смята, че тази титла принадлежи на “гора от едно дърво”. Сега аудиоексперт се е заел да подслушва тихата горичка в опит да чуе нейните тайни.

Известна като Pando, гората от 47 000 генетично идентични трепетлики в американския щат Юта е считана за един организъм, като се смята, че “дърветата”, които всъщност са клони, са свързани със споделена коренна система.

Резултатът е огромно живо същество, за което се предполага, че е на хиляди години, покрива площ от 43 хектара и има сухо тегло от около 6 милиона килограма. Това го прави, предполагаемо, най-тежкия жив организъм на Земята. Това обаче е и организъм в опасност, като експертите предупреждават, че Pando вероятно умира поради човешката дейност.

Сега един акустичен творец разкрива своите задълбочени изследвания, чрез които открива нови прозрения за дървото.

“Този проект започна с въпроса: Какъв е звукът на един от най-големите организми в света?”, казва аудио творецът Джеф Райс.

Това начинание започва като арт проект, като Райс работи в сътрудничество с Ланс Одит, основател на организацията с нестопанска цел Friends of Pando.

“Записвах почти всичко, което можех да запиша”, казва Райс в интервю за Guardian, допълвайки, че това включва листата, птиците, лисиците и дори звука на мравките, които се движат по клоните.

Търсейки нови начини да слуша дървото Райс поставя хидрофон в дупка в основата на един от клоните и я снишава, така че да докосне корените.

“Това бе просто експеримент и не смятах, че ще мога да извлека нещо,” казва той.

Когато обаче слага слушалките си, го очаква изненада.

В един от записите, направен по време на гръмотевична буря, се чува зловещ, дълбок тътен.

“Това, което се чува, е звукът от милиони листа в гората, които вибрират на дървото, а това се предава надолу през клоните в земята,” казва Райс.

Двамата правят още един експеримент като Одит удря по клон в Pando, докато Райс записва корените на друг клон на около 30 м разстояние от първия.

И докато ударите на Одит не били доловими по въздуха, звукът от тях бил засечен с хидрофон. “Това предполага, че има връзка между тези различни клони по отношение на звука,” казва Райс. “Това, което чуваме, не е само един клон, а много клони около нас.”

Тези резултати обаче не представляват непременно доказателство за свързана коренова система, не на последно място и заради това, че звукът би могъл да пътува през почвата.

Професор Пол Роджърс, експерт по Pando от Университета на Юта, казва че не се знае със сигурност дали клоните на Pando са свързани с кореновата система и приветства акустичната работа на Райс.

“На този етап обаче това трябва да се възприема като експеримент, който трябва да получи силна научна подкрепа”, допълва той.

За Райс обаче изглежда първоначалният въпрос е получил своя отговор.

“Смятам, че звукът на Pando реално е звукът на всички нейни части”, казва той. “Това са птиците, които живеят в дървото, насекомите, вятърът в листата и потенциалният звук на корените. Гледам на това като на страхотен начин да разберем взаимосвързаността на Pando и звуковите пейзажи като цяло.”