Най-големият съвет, който Сали Кроучек може да даде на жените, искащи да инвестират, е много простичък – инвестирайте малко пари. Каквато и да е сума.

“Просто го направете. Вложете 10, 100 или 1 000 долара, но влезте в играта”, казва Кроучек пред CNBC.

Когато става дума за инвестиции, постиженията на Кроучек говорят сами за себе си. Тя започва работа на Уолстрийт като анализатор и се изкачва в йерархията, за да се превърне през 2001 г. в една от първите жени ръководители на компания в доминираната от мъже индустрия.

След като заема позициите главен изпълнителен директор и главен финансов директор на Уолстрийт в компании, като Citibank и Smith Barney, Кроучек съосновава през 2014 г. Ellevest - платформа за инвестиции и управление на богатство.

Тя е сходна с конкуренти, като Robinhood, но конкретно е насочена към жени инвеститори.

“Моят съвет към инвестиращите жени е да намерят място, като се надявам това да е Ellevest, на което имат доверие и просто да тестват водата,” казва Кроучек.

Инвестирането е от значение, най-вече ако държите всичките си пари в спестовна сметка, защото то може да ви донесе повече пари в дългосрочен план, дори и това да идва с повече риск, допълва тя.

Вдъхновението на Кроучек да основе Ellevest идва от огромната разлика при половете по отношение на инвестициите, казва тя. Вероятността жените да инвестират парите си е почти наполовина по-малка, в сравнение с мъжете, установява проучване на Ellevest през миналата година.

Ако жените инвестираха колкото мъжете, активите под управление щяха да са с 3.2 трлн. долара повече, сочи доклад от 2021 г. на BNY Mellon Investment Management.

Това е “огромен проблем”, който не получава достатъчно внимание, казва Кроучек. “Ако не поправим това, жените са тези, които ще изпадат в бедност в края на живота си и които не живеят живота, който искат.”

Жените получават средно по-малко заплащане от мъжете в САЩ, според данни на министерството на труда. Има и друга причина, поради която мъжете е по-вероятно да инвестират от жените - увереността.

Една на 10 жени казва, че не разбира напълно инвестирането, а едва 28% имат увереността да инвестират, според доклада на BNY Mellon. “При жените има натиск за съвършенство,” казва Кроучек. “Жените няма да инвестират, ако не разбират, но мъжете ще инвестират, така или иначе.”

Добрата новина за жените е, че времената се променят. Близо три четвърти от жените, представителки на поколението на милениалите в САЩ, инвестират не само в пенсионните си сметки, според проучване на Fidelity от 2021 г., което предполага, че по-младите жени придобиват увереност относно инвестирането.

В същия доклад се посочва, че жените клиенти на компанията имат средно с 0.4% по-висока доходност от мъжете. Една от теориите, с които може да се обясни това, е, че прекомерната самоувереност на мъжете може, всъщност, да ги накара да направят по-рискови инвестиции, които е по-малко вероятно да са успешни.

Тази тенденция е добра новина за платформа, като Ellevest, набрала 144 млн. долара финансиране от старта си и управляваща активи за над 1.5 млрд. долара на жени инвеститори.

Това може да помогне за изравняването на финансовите условия. Мъжете “се справят по-добре, но само защото са в играта,” казва Кроучек.