Манол Пейков е Мъж на годината.

На тържествена церемония в София бяха раздадени наградите в поредното издание на конкурса за периода 2022–2023. 78% от гласувалите подкрепиха номинацията на пловдивския общественик заради активната му доброволческа дейност, посочва darik.bg.

Христо Христов, главен изпълнителен директор на Дарик радио, връчи на Манол Пейков българска, кавалерийска сабя по руски образец от 1883 г. - символ на чест и достойнство, която притежава всеки Мъж на годината. 

Защо Манол Пейков е номиниран за “Мъж на годината”

По световна традиция в номинирането на “Мъж на годината” участват екипите на медиите - организатори, които издигат своите номинации на мъже, според заслугите им в изминалата година и/или настоящата година.

Решаващият глас обаче е на публиката. От 3.04 до 30.04.23 г. премина гласуване в платформата manoftheyear.bg, където бяха обявени номинациите на Дарик: 

  • Алберт Попов заради постижението му на Световната купа по ски алпийски дисциплини, каквото България не е имала от 39 години насам 
  • ЕКИП: Веселин Георгиев и Милко Михалков за спасяването на малкия Сашко от Перник
  • Манол Пейков заради активната му доброволческа дейност за събиране на финансова и материална помощ за пострадалите от войната хора в Украйна и от земетресенията в Турция и Сирия

Какво означава да си носител на наградата за гражданска доблест

По традиция награди бяха раздадени и в още няколко категории.

Младата репортерка на bTV Бесте Сабри взе тазгодишната награда Мис ТВ Чар, Социални предприемачи на годината станаха Тенко Николов и Иво Цанов, с фондацията им „За пример“.

Специалната награда на Дарик беше връчена на композитора Стефан Димитров, а Легенда – на Ицко Финци, който тази година навърши 90 години. 

Манол Пейков е пловдивски общественик, издател, преводач и политик, собственик на издателство “Жанет 45”, носител на националната награда "Христо Г. Данов" (2016).

Номинацията му в конкурса „Мъж на годината“ е издигната заради активната му доброволческа дейност за събиране на финансова и материална помощ за пострадалите от войната хора в Украйна, и от земетресенията в Турция и Сирия.

Какво прави Манол Пейков като се сблъска с обикновена некадърност

През ноември 2022 г. Манол Пейков призовава обществото, чрез социалните мрежи, за събиране на средства за закупуване на бензинови генератори за бомбардираните градове в Украйна.

Веднага откликват множество дарители и само за 5 дни бива събрана сумата от 250 000 лв. До днес кампанията е все още активна със събрани над 1 100 000 лв. и осигурени (купени или дарени) близо 450 генератора. 

Само три месеца по-късно, на 6 февруари 2023 г., светът осъмна с разрушенията от безпощадното земетресение в Турция и Сирия. Този път за по-малко от 24 часа, отново с акция на Манол Пейков, в помощ на пострадалите са събирани от дарители 220 000 лв.

В близките дни сумата достига до 1 300 000 лв., а допълнително конвои от тирове с дарения от първа необходимост тръгват всеки ден от Пловдив и Стара Загора към хората отвъд границата.

Повече за конкурса и неговата история четете на manoftheyear.bg.