Петролът е на път да регистрира четвъртия си пореден седмичен спад, на фона на подновените опасения за икономиките на Съединените щати и Китай.

Безпокойството за недостатъчния ръст на търсенето на горива в двата най-големи потребители на петрол в света е основният фактор, който стои зад спада в цените на "черното злато".

Тази сутрин фючърсите на американския суров петрол поевтиняха с 0.5 на сто, до ниво от 70.55 долара за барел, докато тези на сорта брент отстъпиха с 0.6%, до 74.56 долара за барел.

И двата договора са на път да приключат седмицата със спад от около процент, с което ще завършат най-дългата поредица от седмични спадове от ноември 2021 г. насам.

Преговорите за тавана на дълга на правителството на САЩ са в застой, а в същото време още една регионална банка е изправена пред криза.

Книжата на PacWest Bancorp се сринаха с 23% в четвъртък, след като кредиторът заяви, че депозитите му са намалели и че е предоставил повече обезпечения към Федералния резерв на САЩ, за да повиши своята ликвидност.

Все повече икономисти изразяват опасенията си, че САЩ ще изпаднат в рецесия. Късно снощи водещите борсови индекси на Уолстрийт приключиха търговската сесия с разнопосочни изменения. 

Индустриалният бенчмарк Dow Jones Industrial Average затвори с понижение от 0.66%, широкият S&P 500 регистрира спад от 0.17 на сто, а технологичният Nasdaq Composite отчете ръст от 0.18 на сто. 

Американското енергийно министерство обяви, че може да започне да изкупува обратно петрол за Стратегическия петролен резерв, след като пограмата за продажби на определени количества от резерва приключи през юни.

Правителството на САЩ заяви, че ще купува петрол, когато цените се задържат устойчиво в или под диапазона между 67 и 72 долара за барел.

В Китай пък спадът на новите заеми за бизнеса и по-слабите икономически данни, обявени по-рано през седмицата, пренасочиха съмненията относно възстановяването на активността след края на пандемията от COVID-19.  

Данните за потребителските цени в Китай през април се повишиха с по-бавни темпове и не оправдаха очакванията. Междувременно, дефлацията в производствения сектор се задълбочи, което предполага, че може да са необходими повече стимули от страна на правителството.

Петролните пазари до голяма степен пренебрегнаха прогнозата на Организацията на страните износителки на петрол за 2023 г., според която търсенето в Китай, който е най-големият вносител на петрол в света, ще се увеличи.

Цената на златото също регистрира спад тази сутрин. Ценният метал поевтиня с 0.2%, до ниво от 2016 долара за тройунция.