В един от офисите на търговския център Neptune Magnet в Мумбай сякаш от нищото се появи нов гигант в международния петролен транспорт.

От началото на руската инвазия в Украйна индийската компания е купила повече петролни танкери от всеки друг играч на пазара, превръщайки се в един от най-големите корабни превозвачи в света, пише Financial Times.

През 2021 г. Gatik Ship Management притежава само два танкера за химикали, а през април тази година вече е собственик на флот от 58 кораба на обща стойност от 1.6 милиарда долара, по данни на VesselsValue.

Каква е историята на Gatik Ship Management?

Произходът и собствеността на бизнеса обаче остават обвити в мистерия, а корпоративните му отчети са оскъдни. Групата е регистрирана като износител в Индия на 31 март тази година, но не фигурира в официалния корпоративен регистър на страната.

Важна подробност е, че Gatik споделя адрес в търговския център с регистрираната в Мумбай компания Buena Vista Shipping.

Кой обаче е реалният собственик на Buena Vista Shipping и кой е финансирал бързото разширяване на флота на Gatik е нещо, което все още не е известно на повечето участници на петролния пазар.

Но корабни брокери, анализатори и търговци на суровини подозират връзка с най-големия клиент на компанията - руския петролен гигант Роснефт.

Новопридобитият флот на Gatik е използван до голяма степен за транспортиране на петрол от Русия, главно до пристанища в Индия.

Financial Times цитира данните на аналитичната платформа Kpler, които показват, че индийската група е доставила най-малко 83 милиона барела руски суров петрол и петролни продукти.

Количеството е достатъчно, за да отговори на общото търсене на петрол в Обединеното кралство за повече от два месеца, например. Повече от половината от тези доставки идват от Роснефт. Смята се, че общите цифри са дори по-големи от тези в набора от данни на Kpler.

„Беше неизбежно след санкциите на Запада руските петролни компании да искат да се включат в корабоплаването и мисля, че Gatik е най-добрият пример за това. Една компания в страна, която се смята за приятелска на руската държава, се появява от нищото, купува огромно количество танкери за по-малко от година и почти изключително обслужва руските потоци“, коментира анализаторът на Kpler Виктор Катона.

Западните санкции върху износа на руски петрол, в отговор на нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., напълно промениха световните петролни пазари.

Контролираният от Кремъл петролен "шампион" Роснефт, който е най-големият производител в Русия, беше в центъра на бурята. Главният изпълнителен директор на компанията Игор Сечин е близък съюзник на Путин.

Европейският съюз наложи поредица от ограничения върху руския суров петрол. Най-големите клиенти на Роснефт - търговските къщи Trafigura и Vitol, се отказаха от споразуменията си с компанията миналата година.

Индия обаче предпочете да увеличи вноса на руски петрол, вместо сама да налага санкции или да спазва ценовия таван на руските доставки, наложен от Г-7.

Кой стои зад Gatik?

Именно в тази обстановка се появи и Gatik Ship Management. VesselsValue, която проследява продажбите на танкери, изчислява, че индийският превозвач е придобил най-малко 56 кораба от март 2022 г. насам.

От тях 13 са купени само през декември миналата година, когато влезе в сила ембаргото на ЕС върху руския петрол. Покупките поставят Gatik сред най-големите собственици на танкери в света.

В световен мащаб има почти 14 000 действащи танкера, като по-голямата част от корабопревозвачите (1361) притежават по по-малко от 10 танкера. Само 20 компании, сред които е и Gatik, притежават по 50 или повече.

В края на март тази година поне 35 от корабите на Gatik са имали западна застраховка, условие за което е спазването на горната граница на цените на Г-7 за продажбите на руски петрол, наложена от миналия декември.

До началото на април обаче нито един от тези кораби няма сключена полица с някой от признатите големи застрахователи. 

Застаряващите кораби в нарастващия флот на Gatik преди това са транспортирали суров петрол по целия свят. След като са придобити от индийската група, те започват да се фокусират силно върху доставките между Русия и Индия.

По този начин Gatik, което на санскрит означава „бързина", спомага за улесняването на една от най-значимите промени в петролните потоци от десетилетия.

Преди войната в Украйна Русия доставяше по-малко от 1% от суровия петрол на Индия. Сега руският внос представлява около 30%, според официалната търговска статистика.

Ню Делхи не е укорил публично Русия за инвазията и в замяна на това се възползва от милиони барели руски петрол, често продавани с по-голяма отстъпка, отколкото на други купувачи.

През първото тримесечие на 2023 г. петролът, купуван от Индия, е струвал 48.03 долара за барел преди доставка — 10 долара по-малко от средното.

Детайлите около връзката между Gatik и Роснефт все още не са ясни, но тя очевидно е много тясна. 

Сечин, който е любител на виното, лова и джаза, е много опасен в Москва заради връзките си със службите за сигурност. Бивш военен преводач, който говори свободно испански и португалски, той превърна Роснефт в ефективен инструмент за външната политика на Русия в чужбина.

Но санкциите срещу компанията създадоха предизвикателства за ролята ѝ на най-големия износител на руски петрол.

В началото на войната Роснефт не разполагаше със значителен собствен флот и разчиташе на купувачите за транспорта на доставките.

Тя направи кратък опит да построи танкери през 2014 г. с руския производител Звезда, но проектът постигна малък напредък, отчасти защото Роснефт никога не е вярвала, че Западът ще рискува да наруши световните петролни потоци, като блокира достъпа на Русия до корабоплаването, пише още FT. 

Но санкциите и ограниченията, наложени през последната година, принуждават Роснефт и останалите руски производители не само да намерят нови клиенти, но и кораби за транспортиране на петрола.

Тъй като цените, плащани за доставка на руски петрол, се повишават, все повече се увеличава и глобалният „призрачен флот“ от кораби с непрозрачна собственост, готови да рискуват налагането на санкции, за да обслужват този доходоносен нов пазар.

Какво е общото между индийските петролни доставки, Игор Сечин и джаза?

Според информацията на Financial Times, в офисите на Gatik и Buena Vista в Neptune Magnet Mall има струпане на много пощенски пратки, адресирани до мистериозната фирма.

На 31 март Gatik Ship Management е използвала адреса на мола, за да се регистрира като търговец износител в Генералната дирекция за външна търговия на Индия.

Наскоро Buena Vista се премести в нова сграда в едно от по-богатите предградия на града, което се намира до езеро. До този момент обаче компанията отказва да коментира връзките си с петролния превозвач. 

Регистрираните директори на Buena Vista са двама индийски граждани - Умеш Суварна Васу и Джон Пинто Агнело, а компанията има и офис в Дубай.

Обявите за работа показват, че тя набира персонал за различни позиции в корабоплаването през изминалата година, включително главни готвачи и петролни експерти.

Съседите ѝ в мола, в който се е помещавал старият офис на Буена Виста, казват, че компанията е набирала много хора, преди да се премести.

Всички кораби на Gatik, с изключение на два, са на компании, регистрирани на Маршаловите острови, а собствеността на тези фирми не е публична.

И още една любопитна подробност - в статия от 2016 г. в списанието "Руски пионер" Игор Сечин коментира любовта си към джаза и споделя, че една от любимите му групи е кубинската Buena Vista Social Club.

Може би е чисто съвпадение, че един от корабите във флотилията на Gatik се нарича Buena Vista, а името на неговия официално регистриран собственик на Маршаловите острови е Social Club Inc., пише още FT.