Суперяхта с дължина 58 метра е в основата на съдебeн спор между британското правителство и руски бизнесмен на фона на продължаващата война в Украйна.

Руският строителен предприемач Сергей Науменко, който не е включен в нито един от списъците със санкционирани лица, според Bloomberg, е посочен като действителният собственик на яхтата "Phi." Плавателният съд, който се оценява на 48 млн. долара, беше конфискуван от британските власти през миналата година.

Сега бизнесменът си иска обратно яхтата, която се намира в лондонския район Канари Уорф от края на 2021 г. Той съди министерството на транспорта на Великобритания с искане плавателният съд да бъде освободен и настоява да му бъде изплатено неясно засега обезщетение.

Phi, която разполага с "безкрайна винарска изба" и "патентован сладководен басейн," според The Guardian, бе конфискувана с много медиен шум от тогавашния министър на транспорта Грант Шапс.

Шапс дори пусна видео в платформата TikTok през 2022 г., на което обяви, че е задържана яхта, която се готвела да отплава е собственост на руски олигарх, който е приятел на Владимир Путин. "Няма да позволим на тази яхта да отплава и ще я задържим за неопределен период от време", допълни Шапс.

@grantshapps Super yacht detained in London #yacht #Ukraine ♬ Sunrise - Official Sound Studio

Видеото има близо 19 000 харесвания.

"Това правителство ще продължи да предприема решителни действия срещу всеки, който се облагодетелства от връзките си с режима на Путин," написа Шапс в Twitter при задържането на яхтата.

Науменко отрича да има връзка с руския президент, информира Bloomberg. Капитанът на яхтата пък е заявил пред изданието, че Науменко "никога не се е срещал с Путин."

Въпреки подадените съдебни документи, собствеността на Phi също остава под въпрос. В публикация от 30 март на Financial Times като собственик на яхтата е посочен Витали Кочетков, основател на малък мобилен оператор на име Motiv Telecom в района на Урал.

При конфискацията на плавателния съд британското правителство не посочи кой е собственикът на Phi, като бе обявено единствено, че тя принадлежи на "руски бизнесмен" и че собствеността на яхтата "умишлено е добре укрита," информира FT.

След руската инвазия в Украйна западните правителства предприеха действия по замразяване на някои от най-известните руски активи, а повече от дузина яхти, свързани със заможни руснаци, бяха задържани, информира Bloomberg.

Джъстис Чембърлейн, съдия по делото, обяви, че "изслушването по същество" за определяне на съдбата на яхтата ще се проведе през юли.