Групата на седемте най-развити в икономическо отношение държави в света Г7 обмисля налагане на санкции срещу износа на руски диаманти. Мярката може сериозно да покачи цените на луксозната стока, пише CNBC.

Износът на диаманти от Русия за момента не попада под международните санкции, след инвазията на Москва в Украйна през миналия февруари. Това се случва на фона на призивите за подобни действия от страна на Украйна и редица европейски държави.

Последните налични данни сочат, че Русия е генерирала 4.7 млрд. долара от износ на диаманти през 2021 г. Това нарежда страната на осмо място сред най-големите износители в света.

Диамантите не са суровина, която се търгува в големи количества, както златото и петрола. Използването им обаче е не само в бижутерийната индустрия, но и в стоматологията, компютрите, сондажната индустрия и др.

„От известно време се водят разговори по темата за налагането на санкции за руския износ на диаманти“, казва икономистът в сферата на суровините Едуард Гарднър от Capital Economics.

Според него, ако санкциите се приложат по начин, който да затрудни тяхното заобикаляне, това ще доведе до по-малко предлагане на руски диаманти на пазара и повишени цени.

В момента диамантената индустрия е притеснена от насочването на търговията с камъни към други пазари, най-вече Дубай, където могат да платят по-добри цени за руския износ.

Това е и причината от Г7 да обмислят начини за използването на технологиите за проследяването на оригиналния произход на диамантите.

През март от САЩ и ЕС обявиха, че „Русия продължава да генерира милиарди долари от търговия с диаманти“ и че се обмислят мерки за ограничаването на търговията.

Белгийският анализатор на природни ресурси Ханс Меркет от International Peace Information Service е на мнение, че санкциите срещу руските диаманти са въпрос на време.

„Ако не в идния пакет от мерки срещу Русия, то в този след него“, каза той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори във вторник за 11-ият пакет от санкции против Русия, който в момента се обсъжда от 27-те държави от ЕС. 

В него обаче не се споменат мерки срещу диамантената индустрия. Предходните санкции бяха насочени срещу руския петрол, въглищата, медиите, банките и олигарсите.

Страните от ЕС са внесли руски диаманти за 1.4 млрд. евро (1.5 млрд. долара) през 2022 г. Година по-рано данните сочат за внос на стойност 1.8 млрд. евро.

Руската държавна компания Alrosa обяви за последно продажби на стойност 325 млн. долара на необработени и полирани диаманти. В последните две години компанията не е обявявала резултатите си.

САЩ, а на по-късен етап Великобритания, Канада и Нова Зеландия наложиха санкции срещу Alrosa, която днес е една от най-големите минни компании в света.