С отчитането на последните секунди на светлинното табло на стадион Хайбъри настъпва часът английският футболен клуб Арсенал да се отправи към своя нов дом - намиращия се наблизо новопостроен стадион Emirates.

След заминаването на Арсенал започват строителните работи по превръщането на бившия дом на клуба, където отборът се подвизава след преместването си от Уулуич през 1913 г., в жилищен комплекс.

Хайбъри е проектиран от покойния архитект Арчибалд Лийч - забележителен визионер, стоящ зад стадиони, като Олд Трафърд, Анфийлд, Уайт Харт Лейн, Стамфорд Бридж и още много други във Великобритания.

Северната и южната трибуни на Хайбъри са съборени след напускането на Арсенал, но поради статута на обекта старите Източна и Западна трибуна остават.

Така те са внедрени в дизайна на Highbury Square - жилищен комплекс, който в момента се намира на мястото на стария дом на Арсенал.

В трите години след последния мач на Арсенал Highbury Square се трансформира в 650 зашеметяващи апартамента.

Цените им варират между 400 000 (459 000 евро) и 800 000 паунда (918 000 евро), като общата стойност на всички 650 жилища е около 500 млн. паунда (574 млн. евро).

И макар вече да не е дом на Топчиите, Highbury Square запазва много препратки към известното си минало. Външната страна на Източната и Западната трибуна са запазени, надвиснали над комплекса с емблемата и традиционните цветове на Арсенал.

Бюстът на бившия мениджър на Арсенал Хърбърт Чапман остава на мястото си в същите мраморни коридори, а тунелът на играчите също е непокътнат.

Игрището отдавна е изчезнало, но на негово място има градинки, които са идеално място за всеки от обитателите на комплекса и почитател на клуба да седне и да си припомни отминалите времена.

Легендарният мениджър на Арсенал Арсен Венгер се завърна там, докато все още ръководеше отбора през 2009 г., за да участва в откриването на жилищния комплекс.

Жителите муобитават луксозни апартаменти и разполагат с подземен паркинг, 24-часова охрана и фитнес. Много от апартаментите предлагат и големи тераси, които гледат навътре към мястото, където преди това е футболният терен.

През 2020 г. Венгер заяви пред beIN Sports, че Арсенал е "оставил душата си" на Хайбъри.

"Като футболен клуб, винаги си поставен в позиция да вървиш напред или да останеш в миналото. За да се конкурираме с другите клубове, трябваше да построим нов стадион. Правилата се бяха променили.

Искахме да създадем същия стадион, но оставихме душата си на Хайбъри. Никога не бихме могли да го пресъздадем точно. Не намерихме точно същата атмосфера."