В град, известен с рекордите си, не е никаква изненада, че се планира изграждането на поредния проект, носещ „най“ отпред.

Но за разлика от най-високия небостъргач или най-дълбокия басейн, последното съоръжение, което ще се появи в Дубай, не е просто архитектурен подвиг, а и победа за опазването на океана.

Dubai Reefs е най-големият проект за възстановяване на световния океан, посочва CNN. Ако бъде построен, той ще се състои от близо 200 кв. км изкуствен риф, който ще създаде дом за повече от един милиард корали и 100 милиона мангрови дървета.

Плановете за изграждане на проекта обяви URB – дубайска компания, създаваща устойчиви градове, чиито предишни проекти включват супер магистрала за колоездене на закрито в Дубай и устойчиви населени места в Египет и Южна Африка.

„Здравето на нашите градове е неразривно свързано със здравето на нашите океани“, казва изпълнителният директор на URB Бахараш Багериан. „Нуждаем се от предприемачески дух в планирането на крайбрежните градове.“

Наред с изкуствените рифове, URB проектира плаващи жилищни, хотелиерски и търговски обекти, както и различни екохижи, които биха го превърнали в туристическа дестинация.

В центъра на проекта ще бъде морски институт, посветен на океанските изследвания и опазването на крайбрежната среда на Дубай. Той ще предложи и образователни програми за опазването на морската среда.

От URB твърдят, че обектът ще се захранва от 100% възобновяема енергия, докато фермите за морски водорасли и стриди ще произвеждат храна.

Ако строителството продължи, компанията очаква да завърши проекта до 2040 г. Тя обаче се сблъсква с предизвикателството да гарантира изцяло частно финансиране и достъп за хора с различни доходи.

„Dubai Reefs има за цел да се превърне в план за опазване на морската среда, екотуризъм и живот в океана“, казва Багериан.

„В крайна сметка, това ще бъде уникална устойчива дестинация, осигуряваща продоволствена сигурност и енергия от океана, като същевременно дава възможност за една по-екологична икономика.“