Дзъбо е спокоен индустриален град с 4.7 милиона души население в източната част на Китай и не е известен като гореща туристическа точка.

Когато обаче роденият в населеното място Жанг се връща у дома за своята сватба миналия месец, той е шокиран от "скандалния" наплив от туристи, на които се натъква.

Връщането в града никога не е било проблем преди това, казва пред BBC Жанг. "Този път обаче не можах да обещая на гостите ми, че ще им осигуря билети за скоростния влак или пък че ще им гарантирам резервация в хотел, да не говорим за намиране на място за хапване на барбекю," казва той.

Дзъбо е в центъра на лудостта в социалните медии, откакто Китай премахна ограниченията срещу COVID-19 през януари.

Милиони посетители от страната се стичат към малко известния преди това град в провинция Шандун, примамени от видеа на инфлуенсъри и от възможността да „изпуснат парата“ след тежките локдауни.

Най-голямата атракция в града обаче е евтината скара, като цените на шишчетата достигат и до 2 юана (0.30 долара) за брой.

Видеата от Дзъбо в социалните мрежи показват оживена атмосфера, докато тълпите от хора ядат и пият до насита. Видео в китайската платформа Xiaohongshu показва посетители, които пеят и танцуват около масата си за хранене, докато други размахват светещи сувенири.

"Имаше и караоке на открито, като всички се хранеха и пееха с пълен глас," пише потребителят, който качва видеото.

Една от любимите кухни в страната, особено в северната и западната част на Китай, е скарата, като тя включва мариновано месо и зеленчуци на шишчета, които се пекат на въглища. Местните в Дзъбо предпочитат да завиват изпечените шишчета в тънки палачинки с лук.

Някои онлайн инфлуенсъри дори наричат Дзъбо "китайската столица за барбекю на открито". В града има над 1 270 заведения, които предлагат скара, според президента на местната Асоциация на барбекюто.

"Дзъбо барбекю" е популярна тема в китайските социални медии, като Xiaohongshu и Weibo, от началото на март.

В същия месец населението на Дзъбо нараства над два пъти. На 29 април железопътната гара на Дзъбо отчита рекордните 87 000 пътувания от и до гарата, според китайския новинарски сайт Caixin.

Градът също така има една от най-високите заетости на хотелски стаи в празничния период на Златната седмица в началото на май.

Местният туризъм в Китай бележи ръст до над нивата отпреди пандемията по време на Златната седмица, като в страната са осъществени 274 млн. пътувания. Това е почти с 20% повече, в сравнение с 2019 г., според Министерството на туризма на Китай.

Местните власти в Дзъбо се възползваха бързо от внезапния приток на посетители. В града беше построена светкавично барбекю зона с капацитет за 10 000 души.

Доброволци, сред които и деца от детски градини, бяха изпратени на железопътната гара, за да предлагат съвети и препоръки на туристите, докато музеите увеличиха работното си време. Специални автобуси и влакове транспортираха туристите до и от най-горещи места за барбекю.

Местните власти дори заплашиха да санкционират хотелите, които вдигат цените с над 50%. Мнозина твърдят, че подобни мерки привличат туристите.

Има няколко теории за внезапната популярност на Дзъбо. Една от тях датира от преди близо година, когато над 10 000 студенти са транспортирани до Дзъбо заради карантина.

След освобождаването им местните власти ги гощават с барбекю и ги канят да се върнат отново "през пролетта, когато всички цветя са разцъфнали".

Някои от тях приемат поканата, а хаштаговете за техните пътувания започнаха да набират популярност в социални медии, като Douyin, китайската версия на TikTok.

Ниските цени в Дзъбо също привличат студентите, които напоследък се включват в популярна тенденция на кратки пътувания с минимални разходи.

Инфлуенсърите в социалните медии също популяризират града. Във видео с много харесвания в платформата Douyin влогърът с над 15 млн. последователи SpecialWulala документира пътуването си през март до Дзъбо.

Месец по-късно популярен инфлуенсър, който специализира в изобличаването на ресторанти с нечестни практики, посещава Дзъбо и казва, че не е открил нищо нередно.

Не всички в града обаче се справят с наплива от туристи. На споделено в Weibo видео се вижда как собственик на ресторант е на колене и се извинява на клиент за това, че не е бил обслужен навреме заради запълнения капацитет на заведението.

Служител на същия ресторант казва, че персоналът спи само по четири часа на нощ, за да може да отговори на търсенето, според публикация в South China Morning Post.

На 26 април ръководители от Бюрото за култура и туризъм на Дзъбо дори публикуваха писмо, в което съветват хората да избягват града по майските празници.

"‘Огънят‘ от барбекюто в Дзъбо се разпали дотолкова, че излезе извън контрол. Правим всичко по силите си, за да се справим с наплива на туристи напоследък, но това причинява проблеми и неудобство на всички," се казва в писмото.

Жанг е съгласен, че големият брой туристи не е устойчив, особено предвид факта, че барбекюто е лятно събитие. "В дългосрочен план наистина ще зависи от капацитета на града. Той е с по малко от 5 милиона души население, така че е трудно да домакинства на нетен приток от 200 000 души."

Повечето местни обаче изглеждат достатъчно доволни относно наплива от туристи и избягват „горещите“ места, за да направят място за външните посетите, според Жанг, който казва, че е "горд" с това, че родният му град се е прочул в цялата страна.