Глобалната платформа за пазарни проучвания и анализ на стартъп и скейлъп компании в сферата на високите технологии StartUs Insights анализира 2093 компании от финтех сферата, за да определи 10, които да следим през 2023 г.

Във основана на анализа, от платформата отчитат висока активност в Западна Европа и САЩ, следвани от Индия.

Тези финтех стартъпи работят по решения, които варират от платформи за финансова организация и ориентирано към клиента кредитиране до превенция на прането на пари и софтуер за анализ на трансакции.

Като най-големия ресурс на данни за развиващите се компании, платформата дава възможност за определяне на съответните технологии и тенденции бързо и изчерпателно.

Въз основа на данните от платформата, петте основни центъра за финтех стартъпи в света са Лондон, Ню Йорк, Сан Франциско, Сингапур и Бангалор.

dbr.bg-image

10-те ръчно подбрани стартъп компании, представени в този доклад, са избрани от цял свят и разработват решения за банкирането като услуга, управлението на инвестиции, микрофинансирането и предотвратяването на финансови измами.

Развиващите се технологии, AI, блокчейн и интернетът на нещата трансформират финансовия пейзаж. Решенията в областта на финансовата обработка и банкирането като услуга набират популярност, тъй като предоставят на финансовите институции да рационализират тяхната дейност и да подобряват предложенията си.

Интелигентните дългови платформи и ориентираното към клиента кредитиране подобрява достъпа до кредити, докато управлението на инвестициите и спестяванията и решенията, свързани с финансовото благосъстояние подобряват финансовата грамотност.

Те помагат на хората да вземат по-добри финансови решения.

Данните за микрофинансирането и AML технологиите гарантират финансово включване и сигурност, а разследванията и докладването за съответствие, както и анализът на транзакциите, са от решаващо значение за запазването на целостта на финансовата система.

Сред тези 10 компании попада и една българска. Това е Omnio, която е представител на т. нар. регтех сфера и предоставя софтуерни решения за разследване, обезпечени с изкуствен интелект, които автоматизират процесите по допустимост и предотвратяване на финансови измами за финансови институции.

Продуктът Customer Monitoring (CM) на стартъп компанията проверява цели клиентски бази данни, за да открива положителни и отрицателни клиенти.

От друга страна, Compliance Investigations & Reporting (CIR) извършва разследвания, подава доклади за подозрителни дейности (SAR) изготвя периодични прегледи за наблюдение.

Другите продукти на OMNIO включват мониторинг на транзакции (TM), система за правила, която наблюдава и анализира подозрителна дейност, както и откриване на измами (FD), която защитава организациите от заплахи.

Тези решения опростяват операциите по съобразяване с правилата и автоматизират финансовите регулаторни функции на компаниите.

Сред 10-те отличени стартъп компании са включени още

  • TransactionLink (Германия) – платформа за финансова организация;
  • Synctera (САЩ) – банкиранете като услуга;
  • Levr (Канада)– платформа за интелигентно кредитиране;
  • Coine (Индия) – насочено към клиента кредитиране;
  • Komaytee (Пакистан) – управление на инвестициите и спестяванията;
  • GajiGesa (Индонезия) – финансово благосъстояние;
  • Fluid Finance (Гана) – събиране на данни в сферата на микрофинансирането:
  • Zabit (бразилия) – превенция на прането на пари;
  • Djoin (Индонезия) – платформа за анализа на трансакции.