Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви пред акционери, че компанията ще рекламира за първи път в историята си.

“Ще опитаме с малко реклама и ще видим какво ще се получи,” заяви Мъск в отговор на акционер по време на годишното събрание на акционерите на Tesla, което се проведе в Остин, Тексас.

Присъстващите бяха изключително положително настроени спрямо Мъск и Tesla (TSLA), но нито едно от обещанията му - от тези за нови продукти до това да остане главен изпълнителен директор на Tesla в обозримо бъдеще, не получиха толкова положителна реакция от аудиторията, колкото решението за реклама.

“Не осъзнавах, че хората го искат толкова много,” заяви Мъск по отношение на рекламата.

Решението представлява пълен обрат за Мъск и Tesla. Години наред милиардерът твърдеше, че компанията няма нужда да рекламира, тъй като търсенето на нейните автомобили надхвърля предлагането.

“Tesla не рекламира и не плаща на рекламни лица. Вместо това ние използваме тези пари, за да правим нашия продукт страхотен,” написа той в Twitter през 2019 г.

В интервю за CNBC след събранието на акционерите Мъск заяви, че рекламата не е нещо, което е решил да предприеме, докато не е попитан за това по време на събранието.

Едно от нещата, които се промениха за Tesla, е по-голямата конкуренция от страна на съществуващите автопроизводители, които посещават голяма част от рекламните си бюджети на електромобилите, дори и за автомобили, които все още не се продават.

Нарасналата конкуренция и по-високите лихви доведоха до редица понижения на цените от страна на Tesla от началото на годината. Този ходи ограничи маржа на печалба на компанията, въпреки че тя остава по-рентабилна, в сравнение с традиционните автопроизводители.

Покупката на Twitter от страна на Мъск може би също е променила мнението му относно стойността на рекламата. Преди Мъск да я купи, платформата генерираше над 90% от приходите си от реклама. След това редица рекламодатели се оттеглиха от Twitter.