Повече от три години след като американският милиардер Илон Мъск представи ексцентричния електрически пикап Cybertruck, наподобяващ стелт изтребител, возилото все още се намира в проектна фаза.

Tesla обаче обяви, че производството се очаква да започне в края на 2023 г.

Съобщението спомогна за възстановяването на цената на акциите на компанията, но в същото време съживи дебата за това дали толкова дълго отлаганият пикап е поредното гениално изобретение на Мъск или доказателство за високомерието му, пише The New York Times.

Защо Cybertruck изостава от графика? 

С ръботата си каросерия от неръждаема стомана, Cybertruck е опит за предефиниране на пикапа по същия начин, по който Tesla преобърна много от конвенционалнаите разбирания на автомобилната индустрия.

Според компанията, най-модерната версия на камиона ще може да тегли до 6350 килограма и да ускорява по-бързо от Porsche 911. Вратите на Cybertruck ще се отварят автоматично, когато шофьорът се приближи до превозното средство. 

Пикапът е важна част от стратегията на Tesla, защото ще бъде първият нов модел на компанията за последните три години, а целта му е да вдъхне живот на моделната гама, която някои купувачи вече смятат за остаряла.

Утвърдени производители на автомобили, като Ford, General Motors и Hyundai, вече пуснаха няколко от новите си електрически модели, откакто Model Y, който в момента е най-новият автомобил на Tesla, влезе в продажба в началото на 2020 г.

Cybertruck обаче е толкова изостанал от предварителния си график, че някои автомобилни експерти се чудят дали не се е превърнал в още един пример за склонността на Мъск да прокарва технологичните граници до ръба на катастрофата.

През 2018 г. решимостта му да изгради силно автоматизирана поточна линия за седана Model 3 доведе до „производствен ад“ и почти уби компанията, преди той, в края на краищата, да се завърне към по-конвенционалните производствени практики.

Този път използването на неръждаема стомана за каросерията на Cybertruck кара експертите в индустрията да бъдат скептични относно крайния резултат. 

Може ли да се направи автомобил от неръждаема стомана?

Неръждаемата стомана е устойчива на корозия и не е необходимо да се боядисва, което елиминира част от разходите и необходимостта от използване на токсични за околната среда химически покрития.

Но също така материалът е скъп и труден за оформяне и заваряване. Неръждаемата стомана обикновено е по-тежка от обикновената стомана, използвана в повечето други автомобили, което пък намалява максималния пробег и увеличава разхода на енергия.

Единствената автомобилна компания в историята, която се е опитвала да произведе масов автомобил с каросерия от неръждаема стомана, е DeLorean, която фалира в началото на 1982 г.

Тя остави след себе си един от най-известните автомобили на всички времена - машината, която играе главната роля във филма "Завръщане в бъдещето".

Неръждаемата стомана струва повече от стоманата, използвана в повечето автомобили, защото съдържа хром и други съставки, като никел и молибден, които са много дефицитни.

Свойството на неръждаемата стомана да се връща към първоначалната си форма означава, че тя не може да бъде щампована в калници и други части толкова лесно, колкото по-гъвкавата стомана, използвана в автомобилостроенето. Освен това изисква специални техники за заваряване.

Тези предизвикателства вероятно обясняват защо Tesla изостава с две години от графика в производството на Cybertruck, който компанията планира да произвежда във фабриката си в Остин, Тексас.

Пикапът ще използва формула от неръждаема стомана, която е подобна на тази за изработката на ракетите на SpaceX - космическата компания на Мъск. 

В отчета за приходите, публикуван миналия месец, Tesla обяви, че ще започне да произвежда Cybertruck преди края на тази година.

Но Илон Мъск уточни в конферентен разговор с анализатори и инвеститори, че компанията няма да започне да произвежда превозното средство в големи количества преди 2024 г. 

Кога ще видим първия Cybertruck? 

Когато Tesla представи Cybertruck, първоначалните планове предвиждаха моделът да слезе от поточната линия още през 2021 г.  Според Мъск, пикапът „няма да допринесе значително за крайния финансов резултат“ през 2023 г., но през следващата 2024 г. това ще стане факт. 

Каросерията на Cybertruck няма нито една от типичните за повечето превозни средства извивки. Вместо това се състои от плоски стоманени панели, които, според експертите, вероятно са изрязани с лазер и след това заварени, елиминирайки необходимостта от мощни машини за щамповане.

Като единствената компания, която масово ще произвежда каросерии от неръждаема стомана, Tesla няма да може да се възползва от икономиите от мащаба, които другите производители на автомобили споделят. Това може да направи камиона по-скъп за производство.

Когато Tesla представи Cybertruck преди три години, обяви, че началната цена ще бъде малко под 40 000 долара. Но сега се очаква тя да бъде много по-висока, тъй като ситуацията на пазара е коренно различна спрямо тази в края на 2019 г.  

Tesla приема предварителни резервации за Cybertruck на цена от 100 долара, но без да назовава евентуалната продажба стойност на автомобила. От компанията не разкриват и колко резервации са натрупали до момента. 

Какво прави конкуренцията?

Забавянето от страна на Tesla позволи на останалите производители да я изпреварят на пазара на електрически пикапи.  

Ford спря да приема нови поръчки за своя електрически F-150 Lightning, защото не можа да удовлетвори търсенето. Rivian - един от новите играчи на пазара на електрически превозни средства, също се опитва да произведе максимално голям брой возила от модела R1T, за да отговори на увеличаващите се поръчки.

Подразделението GMC на G.M. продава пикапа Hummer, но в сравнително малки количества. Очаква се Chevrolet да започне да доставя електрическа версия на Silverado тази година, а Ram ще пусне захранван с батерии пикап от серията 1500 през следващата година.