България е на едно от първите места в Европа по посещаемост на търговски обекти. 

Средно българите правят основен пазар 3.6 пъти месечно, докато 2.5 пъти седмично си набавят допълнително нужните им стоки.

Честото им пазаруване е провокирано от желанието за снабдяване със свежи храни - пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти, хляб и печива, както и месо, според Марко Наумов, ръководител отдел „Търговски вериги“ в Nielsen IQ – NIQ.

Изводите са от национално представително проучване, изготвено от Nielsen IQ по поръчка на Kaufland България, в което са интервюирани 1 200 човека на възраст 18-65 години.

One Stop Shopping

Проучването показва още, че българинът все по-често предпочита да се снабди с всичко, което му е необходимо, на едно място. 

Така наречената концепция One Stop Shopping навлиза все повече в ежедневието на пазаруващите у нас, като 63% от участвалите в изследването на  Nielsen IQ подчертават, че могат лесно и бързо да открият каквото им е нужно в Kaufland.

Пазаруването, при което можеш да намериш всичко необходимо на едно място плюс паркинг, е предпочитано от близо 70% от клиентите на най-големия ритейлър у нас.

Данните сочат още, че 72% от правещите седмичен семеен пазар предпочитат да го съчетават с посещение в аптека, дрогерия или с плащане на комунални услуги.

Високо се цени наличието на детска площадка или друго място за забавление на деца, като решаващи за избора на място за пазаруване са услугите за цялото семейство, включително дрогерии и зоомагазини.

Профилът на българския пазаруващ е подчертано женски (62% жени към 38% мъже), но решенията какво и къде да се пазарува остават приоритет на мъжете (57%), сочи още изследването на Nielsen IQ.

Изводите от него сочат още, че просторните магазини и добрата презентация на наличностите също са сред водещите причини пазаруващите да се спират на хипермаркетите на Kaufland, съответно със 74% и 70%.

Лидер в налагането на One Stop Shopping концепцията у нас

През последните две години Kaufland България влага 40 млн. лв. в реализацията на концепцията си One Stop Shopping, която превръща хипермаркетите в социални средища. През 2023 г. ритейлърът планира да обнови още от своите обекти, за да съберат всичко под един покрив.

По данни на компанията, най-посещаваните обекти, част от One Stop Shopping концепцията на веригата, са аптеките, като оборотът, който се генерира от тях в рамките на партньорството им с ритейлъра, представлява 5% от оборота на целия аптечен пазар у нас. 

Към днешна дата разположени на територията на хипермаркетите на Kaufland България са над 500 търговски обекта, опериращи в 46 различни бранша.