Китай твърди, че вече е най-големият износител на автомобили в света, след като изпреварва Япония през първите три месеца на годината.

Публикуваните официални данни от Китай сочат, че страната е изнесла 1.07 млн. автомобила през първите три месеца на 2023 г., което е с 58% повече, в сравнение с година по-рано.

В същия период износът на Япония възлиза на 954 185 автомобила, като бележи ръст от 6% на годишна база. Износът на Китай е подкрепен от търсенето на електромобили и продажбите на Русия.

Миналата година страната изпревари Германия, за да се превърне във втория най-голям износител на автомобили в света. По данни на Китай, държавата е изнесла 3.2 млн. автомобила през 2022 г., в сравнение с 2.6 млн. за Германия.

Дистанцирането от изкопаемите горива помага за стимулирането на възхода на китайската автомобилна индустрия.

Износът на превозни с нова енергия (NEV) през първото тримесечие, които включват и електромобилите, нараства с над 90% на годишна база.

Китайското подразделение на Tesla SAIC, която е собственик на марката MG и BYD, зад която стои инвеститорът Уорън Бъфет, са сред водещите китайски износители на автомобили с нова енергия.

Компанията за електромобили на Илон Мъск разполага с огромен завод в Шанхай, който изнася и за Европа, и за Япония. Гигафабриката на Tesla в момента е с капацитет да произвежда 1.25 млн. автомобила годишно, а компанията планира увеличаването му.

Миналия месец заводът започна да произвежда SUV модела Model Y за износ за Канада.

Китай също така отчита ръст в износа за Русия от началото на войната в Украйна, след като западните държави наложиха търговски санкции на Москва.

Миналата година китайските автопроизводители, сред които Geely, Chery и Great Wall, отчитат скок на пазарния си дял в Русия, след като конкуренти, като Volkswagen и Toyota, се изтеглиха от страната след инвазията в Украйна.