Ню Йорк потъва бързо.

Нови изследвания разкриват, че причината за това са емблематичните за Голямата ябълка сгради, построени в духа на мотото „по-голямото е по-добро“.

Екип от Геоложкия институт на САЩ и Университета на Роуд Айлънд установява, че теглото на гигантските небостъргачи кара петте района на града да потъват с един до два милиметра годишно.

Екипът анализира теглото на 1 084 954 сгради, построени в град с площ от 783 кв. км, включително над 6 000 високи - 247 от които са небостъргачи, издигащи се на височина над 45 метра.

Тези гиганти избутват земята под себе си все по-близо и по-близо до морското равнище, а изменението на климата повдига нивото на океана, за да ги посрещне.

И докато няколко милиметра на годината може да не звучат катастрофално, някои части на града потъват много по-бързо - с най-бързите темпове, с които е известно, че се движат тектоничните плочи на Земята.

„Това може да се влоши в условията на буря“, казва геологът и съавтор на изследването Том Парсънс от Геоложката служба на САЩ за Daily Mail.

Потъващата земя и нарастващите океански приливи, казва Парсънс, ще изложат Ню Йорк на по-голям риск от наводнения, когато следващият ураган атакува атлантическото крайбрежие. Не е задължително обаче той да потъве изцяло под вода – или поне не скоро.

„Но когато са налице екстремни събития, може да има и наводнения,“ казва експертът.

Парсънс и колегите му предполагат, че всъщност, подценяват сериозността на ситуацията, тъй като изследването им не взема предвид тежестта на други елементи, като асфалтови пътища, бетонни тротоари, железопътни линии или останалата част от инфраструктурата на Ню Йорк.

Миналата година някои от съавторите на изследването от Университета на Роуд Айлънд обявиха Голямата ябълка, заедно с 98 други крайбрежни града по света, за потъващи под тежестта на величествените си силуети.

В повечето от изследваните от тях градове земята се оттегля по-бързо, отколкото морското равнище се покачва поради изменението на климата - опасна комбинация, заплашваща жителите с по-голям риск от наводнения по-рано от предвиденото от днешните климатични модели.

За това ново проучване учените първо изчисляват общата маса на над един милион сгради в Ню Йорк: 764 000 000 000 кг. Чрез изследване на това тегло, разпределено в мрежа от квадрати 100 на 100 м, екипът преобразува масата на сградата в силата й, притискаща скалната основа под града.

След това те сравняват полученото със сателитни изображения, способни да измерват промените във височината на земната повърхност, картографирайки показанията върху оценките за целия град, за да проверят модела си спрямо данните от реалния свят.

Друг фактор, който може още по-бързо да влоши проблема, е дренирането и изпомпването на подпочвени води, което по същество би могло да подпомогне налягането, оказвано от сградите.

Смисълът на изследването, според Парсънс, е да напомни, че всяка новопостроена висока сграда по крайбрежието, реката или езерото, може да допринесе за бъдещ риск от наводнения.