Най-старата и най-пълна еврейска Библия беше купена за 38.1 млн. долара на търг на аукционна къща Sotheby's в Ню Йорк, с което се превърна в най-скъпия ръкопис, продаван някога на търг.

Смята се, че „Кодексът на Сасун“ е написан преди около 1 100 години.

Това е най-ранният оцелял екземпляр на единичен ръкопис, съдържащ всичките 24 книги от Еврейската Библия с пунктуация, гласни и ударения.

Американският адвокат и бивш посланик Алфред Моузес я купува за Музея на еврейския народ ANU в Тел Авив. "Еврейската Библия е най-влиятелната в историята и представлява основата на западната цивилизация“, каза в свое изявление той.

Най-високата оферта за Библията надхвърля платените през 1994 г. от съоснователя на Microsoft Бил Гейтс 30.8 млн. долара за „Лестърския кодекс“ на Леонардо да Винчи.

Еврейската Библия обаче не успя да счупи рекорда за най-скъп исторически документ, продаден на търг, който е поставен от хеджфонд мениджъра Кен Грифин, купил преди две години рядко копие на Конституцията на САЩ срещу 43.2 млн. долара.

Кодексът Сасун носи името на предишния собственик на Библията - Дейвид Соломон Сасун, който я придобива през 1929 г. и успява да събере най-голямата и най-значима частна колекция еврейски ръкописи в света в дома си в Лондон.

От „Кодекса на Сасун“, който е написан около 900 година, липсват само 12 страници, според Sotheby's.

Последният собственик на Библията е швейцарският инвеститор Джаки Сафра, който я купува за 2 млн. паунда (2.5 млн. долара) на търг в Лондон през 1989 г.

Сафра датира Кодекса на Сасун, потвърждавайки, че е по-стар от Кодекса на Алепо и Ленинградския кодекс - две други значими ранни еврейски Библии, според Sotheby's.