Ново изследване установи, че миризливите подмишници могат да превърнат някои хора в магнит за комари.

Според учените, това очевидно е причината някои хора да са толкова измъчвани от тези досадни твари, докато други се измъкват безпроблемно.

Според британската информационна служба SWNS, цитирани от FOX, досадните насекоми са привлечени от телесната миризма, като комарите могат да ни открият от 350 метра разстояние, щом я усетят.

С дрон унищожават комарите в Бургас

Новите открития се основават на африканския малариен комар Anopheles gambiae, който е пуснат на свобода в открито пространство за тестване в Замбия, разказва darik.bg.

"Това е най-голямата система за оценка на обонятелните предпочитания за който и да е комар в света", казва водещият автор на изследването неврологът д-р Диего Хиралдо.

Екип от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор, Мериленд, пуска по 200 гладни комара всяка нощ и използва инфрачервени камери за движение, за да наблюдава колко често те кацат върху равномерно разположени подложки, нагрети до 35ºС - имитиращи човешката кожа, се казва в доклада.

Ароматите на шестима доброволци, спящи в околните палатки за един човек, са нанасяни върху подложките в продължение на шест последователни нощи.

СЗО: Недостигът на здравни работници е голям проблем в световен мащаб

Това дава възможност на изследователите да записват предпочитанията на комарите и да събират нощни проби от въздуха в палатките, за да сравнят компонентите на телесната миризма.

Главният автор д-р Конър Макмемън, специалист по векторна биология, заявява: "Тези комари обикновено ловуват хора в часовете преди и след полунощ. Те следват ароматни следи и конвективни течения, излъчвани от хората, и хапят между около 22:00 и 2:00 ч."

Един от доброволците мирише различно

Макмемън добавя: "Искахме да оценим обонятелните предпочитания на комарите през пиковия период на активност, когато те са навън и са активни - и също така да оценим миризмата от спящи хора през същия времеви прозорец."

Нощ след нощ някои хора са по-привлекателни за комарите от други, установява проучването. Доброволец, който има поразително различна миризма, привлич много малко комари, отбелязва проучването.

Проучването идентифицира и 40 химически вещества, които всички хора излъчват - макар и в различна степен.

Драстично намалява популацията на комари в Русе

"Вероятно става въпрос за специфична за съотношението смес, която те следват... Все още не знаем какъв точно аспект на кожните секрети, микробните метаболити или дихателните емисии наистина определя това, но се надяваме, че ще успеем да разберем това през следващите години", казва водещият съавтор д-р Стефани Ранкин-Търнър, аналитичен химик.

Изследването показва "колко ефикасни са тези комари като търсачи на хранителни ресурси".

"Хората, които са по-привлекателни за комарите, постоянно излъчват повече карбоксилни киселини, произведени от кожните микроби", се казва в проучването.

За разлика от тях, човекът, който е най-малко привлекателен за комарите, отделя по-малко киселини, но три пъти повече евкалиптол - растително съединение.

Предстоят първите пръскания срещу кърлежи и комар

То се съдържа в маслата, билките и подправките, а повишените му нива може да са свързани с начина на хранене.

Изследователите са изненадани от това колко ефективно комарите могат да откриват и избират между потенциалните човешки ястия на огромно пространство, отбелязва SWNS.

Изследването е публикувано в списание Current Biology. То може да доведе до разработването на по-ефективни репеленти и капани, отбелязва SWNS.