Саудитска Арабия продължава да използва едни от най-големите спортни звезди, за да привлече вниманието към себе си.

Кралството вече подписа договор с Кристиано Роналдо, като предложи на португалската звезда 200 млн. долара на година. Един от най-добрите тимове в страната пък наскоро увеличи предложението си към Лионел Меси до 400 млн. долара за следващите 12 месеца.

Сумата, която безспорно е фантастична, дори и за днешните високи доходи на най-добрите спортисти, представлява само част от милиардерите, които Саудитска Арабия влага в спорт, музика и произведения на изкуството.

От кралството се надяват, че страната ще се превърне в популярна туристическа дестинация. Критиците обаче са на мнение, че това са опити да се замаскира убийството на журналиста Джамал Хашогджи през 2018 г., както и войната с Йемен.

Страната разполага и с един от най-големите военни бюджети в света, помагащ ѝ да модернизира армията си с последните изобретения в сферата.

Това се случва на фона на икономиката й, развиваща се с високи темпове. Тя е облагодетелствана от високите цени на горивата, позволяващи на суверенния фонд на страната (Public Investment Fund) да влага милиарди долари както у дома, така и в чужбина.

Отскоро спортът има ключова роля при инвестициите. В края на 2022 г. Кристиано Роналдо беше привлечен в Ал Насър с договор за 200 млн. долара на година. Година преди това Public Investment Fund (PIF) купи за 373 млн. долара английския Нюкасъл.

Саудитска Арабия обаче не спира дотук. Лионел Меси е на крачка от преминаване в Ал Хилал, след като преди това подписа и договор за промотирането на страната.

Кралството възнамерява да се кандидатира за домакинство на Световното първенство по футбол, след като съседната Катар привлече вниманието върху себе си през миналата зима.

PIF похарчи милиони долари, за да финансира голф турнира LIV Golf, на който присъстваха най-големите звезди в спорта.

Фондът дори се опита да привлече Формула 1 към инвестиционното си портфолио след оферта за 20 млрд. долара, но от Liberty Media за момента отказват предложението. 

Саудитска Арабия стана домакин на редица боксови спектакли, като мачовете на Антъни Джошуа срещу Олександр Усик и Джейк Пол срещу Томи Фюри.

Целта е ясна. Кралството иска в бъдеще туристическата индустрия да генерира поне 10% от брутния вътрешен продукт, пише Bloomberg. През 2022 г. страната е посетена от 16 млн. души.

За да се увеличат постъпленията от туризъм, местните власти залагат и на музикални концерти в пустинята, изложби, гостувания на прочути шеф-готвачи и други събития.

Предвижда се и изграждането на редица петзвездни хотели, които да приютят увеличаващия се брой на туристи в идните години.