Apple може и да не е лидер при генеративния изкуствен интелект (AI), но хватката, в която компанията държи пазара на приложения, означава, че тя може да се възползва от успеха на другите.

Миналата седмица OpenAI пусна iPhone приложение за ChatGPT, което бързо се изстреля до върха сред най-популярните в App Store. От миналия петък ChatGPT е номер едно в категорията на безплатните приложения, а Apple го рекламираше, като "задължително" в категорията си Essentials.

От самото приложение потребителите могат да се абонират за ChatGPT Plus - премиум версия на чатбота, която струва 20 долара на месец и предлага по-бързи отговори и приоритетен достъп до нови функционалности.

Тъй като OpenAI не пренасочва потребителите към уебсайт, откъдето да се абонират, а използва системата на Apple за покупка в приложенията, от технологичния гигант вземат обичайния си 30-процентен дял.

"Apple получава своя 30-процентен данък," написаха технологични анализатори в Bernstein в документ до инвеститорите.

Компанията изостава по отношение на изкуствения интелект и има много малък принос за обществените изследвания в областта. Въпреки това тя вероятно ще генерира стотици милиони долари на година от тази технология, без на практика да прави нищо, пише Business Insider.

Представете си следния хипотетичен сценарий: ако ChatGPT се сдобият с 5 милиона нови абонати в iOS, това би се равнявало на близо 1.2 млрд. долара годишни приходи. Прибирайки 30% от тази сума, Apple би могла да получава по 360 млн. долара от творението на OpenAI.

В последните си разговори с анализатори главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, заяви, че компанията ще интегрира изкуствения интелект в продуктите си, но предупреди, че ще действа "преднамерено и обмислено" по отношение на начина, по който ще стане това.

"Има редица неща, които трябва да бъдат уредени," допълва той. Apple също така е наредила на служителите си да ограничат използването на ChatGPT от страх, че може да събира конфиденциална информация, информира The Wall Street.

Нито едно от тези неща обаче не пречи на компанията да предлага услугата на потребители през своя App Store и да прибира печалби от продажбата на абонаменти.

Бизнесът с услуги на Apple, който включва приходите от абонаменти през App Store, е основен двигател на растежа й в последните години на фона на забавящите се продажби на iPhone.

В последното тримесечие приходите от услуги надхвърлят 20 млрд. долара, което е рекорд за категория, генерираща едни от най-големите маржове на печалба за Apple.

Компанията наскоро спечели и антимонополно дело, заведено от създателя на популярната игра Fortnite - Epic Games, в което се твърдеше, че тя действа незаконно, като ограничава разпространението на приложения на устройствата с iOS и изисква разработчиците да използват нейната система за разплащания, през която тя взема комисиона за продажбите.

Изходът от делото беше неуспех за разработчиците, които се надяваха, че съдебно решение ще принуди Apple да отвори устройствата с iOS за магазини за приложения на трети страни.

Компанията обаче се очаква да започне да поддържа магазини за приложения на трети страни в ЕС, където нови закони имат за цел да изравнят условията за разработчиците.

Въпреки решението, съдията по това дело заяви, че разработчиците биха могли да препращат потребителите към уеб браузър, където те да осъществяват покупките и да заобикалят комисионата на Apple.

OpenAI не прави това, вероятно защото процесът е малко по-тромав, отколкото използването на вградената система за плащания на Apple.

Въпреки всичко, това означава, че компанията може да спечели много пари от OpenAI, докато същевременно предупреждава за последиците за поверителността и използва средствата за създаването на собствени модели.