В представения тази седмица от BMW седан пета серия шофьорите ще могат да сменят ленти на магистралата, само като поглеждат встрани.

Асистентът за движение по магистрала се предлага като опция и позволява на шофьорите да изминават дълги разстояние на големи магистрали без да докосват волана или педалите.

Този тип функционалност се предлага от редица автопроизводители, но от BMW добавят нова възможност – шофьорите ще могат да сменят ленти, само поглеждайки към едно от страничните огледала.

Автоматичната смяна на ленти е възможна в много подобни системи, но обикновено шофьорът трябва да заяви тази маневра или да даде съгласието си на предложението на автомобила за смяна на лентата, като използва мигача.

С новата система на BMW, ако автоматичната система за управление на автомобила предложи смяна на платната (в случай че колата отпред се движи прекалено бавно, например), шофьорът само трябва да погледне в съответното странично огледало и автомобилът просто ще свърши останалото.

Системата разчита на камера, монтирана зад волана, която следи погледа на шофьора.

BMW

Същата камера следи и дали шофьорът гледа в пътя през цялото време и ако това не е така, в колата се включват предупредителни светлини и системата не функционира. Ако водачът изглежда неспособен да управлява, колата ще намали и ще спре, а аварийните светлини ще се включат.

Ако самата кола не е предложила смята на лентите, водачът може да го направи, като докосне лоста за мигачите, за да даде индикация на коя страна.

Сензорите трябва да засекат дали има достатъчно място в другата лента и дали от тази страна не се приближава друго превозно средство с висока скорост. Ако всичко е чисто, колата ще се премести. Системата може да работи при скорости до 135 км/ч.

Новата пета серия на BMW ще се предлага от октомври с 4 и 6-цилиндров двигател, както и в изцяло електрическа версия, която ще струва 67 000 долара и ще има пробег от 475 км след пълно зареждане.

Plug-in хибридна версия на автомобила ще бъде на пазара от следващата година.