Трите основни щатски борсови индекса приключиха вчерашната сесия разнопосочно.

Технологичния Nasdaq Composite скочи с 1.71%, а S&P 500 нарасна с 0.88% за деня, докато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа леко понижение от 0.11% за деня.

В основата на ръста на Nasdaq беше Nvidia Corp, чийто акции поскъпнаха с 24% - до рекордно високо ниво на затваряне, след като производителят на чипове с най-голяма пазарна капитализация в света прогнозира тримесечни приходи с 50% над очакваните и обяви, че увеличава предлагането, за да задоволи търсенето на чиповете си с изкуствен интелект (AI).

Акциите на други големи играчи в сферата на AI, като Microsoft Corp и Alphabet Inc, поскъпнаха с 3.9% и 2.1%, респективно. Ръстът при Advanced Micro Devices Inc беше от 11%, докато книжата на Micron Technology Inc се повишиха с 4.6%, а тези на Broadcom Inc записаха ръст в цената от над 7% за деня.

Акциите на Intel Corp, която според инвеститори изостава в AI надпреварата, поевтиняха с 5.5%, което се отрази на представянето на индекса Dow Jones.

S&P 500 вече нараства с около 8% от началото на 2023 г., а Nasdaq успя да възстанови над 30% от загубите си от миналата година.

Търговията на Уолстрийт в последните дни е повлияна от протакането на преговорите за повишението на тавана на дълга на САЩ с цел избягване на фалит по дълга на страната.

Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите в Конгреса Кевин Маккарти се срещнаха отново вчера и са все по-близо до сделка, информира Reuters, позовавайки се на източник, запознат с преговорите.

На валутните пазари днес доларът отчита повишение от около 0.7% спрямо еврото за седмицата и за последно се търгуваше на ниво от 1.0730.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от няколко други основни валути, докосна тримесечен връх от 104.31 вчера и за последно беше на ниво от 104.16, отбелязвайки ръст от 0.9% за седмицата.

Фючърсите на петрола от сорта Брент поевтиняват с 0.28%, до 76.05 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол отчитат минимално понижение от 0.06% до 71.79 долара за барел.

Спот цената на златото днес нараства с 0.38%, до 1 947 долара за тройунция, след като вчера цената на благородния метал падна до двумесечно дъно на фона на оптимизма около преговорите за тавана на дълга на САЩ, който намали търсенето.