Гръцката борса стартира седмицата с повишения, след като водещата партия в страната спечели изборите с голяма преднина.

Първата политическа сила Нова демокрация на Кириакос Мицотакис завоюва 40.8% от гласовете, докато Сириза на Алексис Ципрас остана втора с 20.1%.

Нито една от партиите обаче не успя да реализира мандата за съставяне на правителство. Това означава, че Гърция се подготвя за нови избори на 25 юни, а дотогава ще се управлява от служебен кабинет.

Очакванията Нова демокрация да спечели и новите избори вдъхнаха оптимизъм на инвеститорите.

Основният индекс Athens General Composite нарасна с близо 7% в понеделник. Във вторник индикаторът скочи незначително, въпреки негативните нагласи на световните борси. Вчера AGC отчете спад от 1%.

От началото на 2023 г. той нараства с близо 30%, а през последните 12 месеца бележи ръст от над 40 на сто.

Индикаторът се доближи до нивата си от преди 10 години, което казва много за реформите, проведени в Гърция.

„Правителство е смятано за бизнес настроено“, казва Джордж Лагариас, главен икономист на Mazars Wealth Management. Ето защо инвеститорите очакват политическа стабилност в страната след следващите избори.

Няколко са основните точки, върнали оптимизма на гръцката борса след 2019 г., когато Кириакос Мицотакис състави правителство.

На първо място, това са значителните стъпки, предприети за подобряване на остарелите бюрократични системи в областта на данъчното облагане.

Страната предприе и предсрочно изплащане на заемите си към МВФ, намали драстично съотношението си дълг/БВП и отчете по-високи приходи в държавния бюджет.

Гръцката икономика отчете ръст от 5.9% за 2022 г., което е доста над 3.5% за еврозоната. От Централната банка прогнозират 2.2% ръст на БВП за 2023 г., според данни на Reuters.

През настоящата седмица доходността по 10-годишните държавни облигации отчете 24-годишен минимум, което означава, че са с много нисък риск. Според инвестиционната банка Goldman Sachs, гръцката икономика очаква и повишение на рейтинга си в идните месеци. 

По думите на главния инвестиционен директор на Piraeus Asset Management Костас Кондакис, основното постижение на правителството е формирането на бюджетен излишък, на фона на повишената събираемост на проходите.

Кондакис посочва, че освен процентното изменение, средните обеми на гръцката борса са се повишили с 38.7% за последната година, което е съчетано и със завръщането на чуждестранните инвеститори.

„Трябва да имате предвид, че оценките на гръцките компании все още с около 30% по-ниски от средните за еврозоната, на фона на потенциала за сериозен ръст и здравословните нива на печалби“, допълва той.

Като следваща стъпка експертът очаква Athens Stock Exchange да бъде обявена за развит пазар, въпреки че за това са нужни реформи, като по-висок фрий флоут, повишени обеми на търговия и листване на нови и по-големи компании.

Според думите на Лагариас, Нова демокрация е успява да промени мнението на чуждестранните партньори и инвеститори за Гърция. „Страната ни вече не е проблемното дете на Европа след проведените реформи“, казва още той.

Старшият икономист на ING Bank Паоло Пицоли смята, че ако Мицотакис бъде преизбран, той ще продължи реформите, което може да доведе до нов подем на икономиката.

„Туризмът ще се яви като краткосрочен двигател на този план, въпреки че високата инфлация и растящите разходи за живот ще намалят потреблението", казва още той.