Първата в света авиокомпания за карго дронове Dronamics обяви днес успешното завършване на първия полет на нейния летателен апарат Black Swan на летище Балчик.

С тази важна стъпка българската компания демонстрира потенциала на логистичната индустрия за повишаване на ефективността при транспортирането на продукти.

Основатели на Dronamics са братята Свилен и Константин Рангелови, а целта им е да намерят по-бърз, по-екологичен и по-достъпен начин за доставка на стоки. Основната мисия на компанията е да осигури доставка в същия ден за всички и навсякъде.

Този важен крайъгълен камък е кулминацията на месеци на наземни тестове и полети в подмащаб. Дронът Black Swan беше управляван дистанционно от двама пилоти на търговски авиолинии от наземната контролна станция на Dronamics.

„От деня, в който за първи път си представихме как може да изглежда летателният апарат Black Swan, работихме за този полет. Днес ние създадохме история и се гордеем, че демонстрирахме валидността на нашата дрон технология”, коментира Константин Рангелов. 

Успешният полетен тест валидира лицензираната технология за товарни дронове на компанията за търговски полети в Европа, която трябва да започне по-късно тази година, обслужвайки индустрии, като електронна търговия, фармацевтика, резервни части и нетрайни стоки.

Транспортът с дронове може да се докаже като бързо и рентабилно решение за посрещане на развиващите се потребителски нужди.

"Изисква се огромно количество упорит труд, вяра и стремеж, за да докажем, че това, което сме предвидили, работи. Вече можем да се съсредоточим върху следващата стъпка - разгръщането на нашите търговски операции, и няма как да бъдем по-развълнувани“, казва Свилен Рангелов. 

Dronamics е първата в света авиокомпания за товарни дронове.

Като водещ разработчик и оператор на летателни апарати с голям обсег, създадени специално за товари, неговият флагман Black Swan е в състояние да пренесе 350 килограма на разстояние до 2500 километтра и то 80% по-бързо, 50% по-евтино и с до 60% по-ниски емисии от алтернативните видове транспорт, включително и конвенционалните въздушни полети.

Това позволява доставка в същия ден на много дълги разстояния за различни индустрии.

Бързо разрастващият се екип на компанията включва опитни експерти в областта на авиокосмическата промишленост и логистиката. Dronamics е първата в Европа лицензирана авиокомпания за товарни дронове и първият стратегически партньор на IATA за дронове в световен мащаб.

Dronamics е събрала общо 40 милиона долара финансиране от предварителна серия А от фондове на ранен етап и ангелски инвеститори от 12 държави и е съфинансирана от Европейския съюз в рамките на престижния Европейски съвет за иновации. 

Новината доведе до поскъпването на книжата на Дронамикс с близо 8% до 3.26 лева за брой. Компанията се търгува на Beam пазара на Българска фондова борса.