Инвеститорът Уорън Бъфет обича да казва: „Не пестете това, което е останало след харчовете, а харчете това, което остава след спестяването".

Барбара Коркоран, която е инвеститор, предприемач, автор на няколко книги и водещ на бизнес подкаст, не е съгласна с него и предпочита да харчи всичките си пари.

Участникът в предаването Shark Tank по CNBC казва, че никога не е пестила и пени през живота си, а тази философия е наследила от майка си.

Коркоран обаче няма предвид да похарчи парите за дрехи, почивки или скъпи бижута, а да ги инвестира в бизнеса си или хората около себе си. По този начин те ще продължат да носят добра възвръщаемост.

Продажбата на компанията й за недвижими имоти Corcoran Group й носи милиони, като Коркоран казва, че най-добрият съвет за печеленето на пари е тяхното харчене.

„Не вярвам в пестенето на пари. В живота си не съм спестила и 10 цента“, допълва тя.

Коркоран е отгледана от майка на десет деца, която често казвала, че парите са за това – да бъдат харчени. А тя определено не е имала много от тях.

Тя си спомня този урок през 2001 г., когато продава бизнеса си за 66 млн. долара и веднага започва да мисли как да похарчи парите си.

По думите ѝ те трябва да се насочат към правилните места – семейство, приятели, образование, благотворителност и т.н., защото каквото се похарчи в тази насока, ще се върне обратно при теб.

„Смятам, че мисленето, че парите правят пари работи за мен. Хората трябва да споделят парите и да ги харчат за неща, в които вярват“, казва Коркоран.

Инвестирането е част от стратегията ѝ. Тя е вложила 16 млн. долара в общо 150 бизнеса, презентирали се в предаването Shark Tank и вече е спечелила средства от 10% от тях.

До момента Коркоран е била на крачка от фалита на пет пъти, но винаги е успявала да възстанови състоянието си.

Нейните колеги в предаването обаче са на коренно различно мнение. Милиардерът Марк Кюбан казва, че трябва да пестим колкото можем повече. „Пестете всяка стотинка. Вместо кафе пийте вода. Вместо да ядете в McDonald’s, направете си макарони със сирене“, казва той. 

Собственикът на тима от НБА Далас Маверикс често обича да казва, че хората трябва да зарежат кредитните си карти. „Ако ги ползвате, не искате да сте богати“, допълва Кюбан.

Друг от участниците - Деймънд Джон, също е привърженик на спестяването. Според него, всеки път, когато спечелим пари, имаме три начина да ги похарчим.

„Номер 1 – купете си това, което наистина ви е необходимо. Номер 2 – инвестирайте. Номер 3 – поглезете се с неща, от които нямате нужда, но бихте искали да имате. По думите му, хората масово поставят съвет номер 3 на първо място в списъка си.

Бизнесменът от канадски произход Кевин О‘Лиъри също е почитател на пестенето.

Според него, хората трябва да разполагат с три месечни заплати като авариен фонд, вместо с 6-12 заплати, както предлага финансовият експерт Сузи Орман.

Той обаче предлага останалите средства да бъдат инвестирани, тъй като банковите депозити не предлагат високи лихви в момента, а така парите губят от покупателната си способност.