Търсенето на природен газ в Европейския съюз вероятно ще спадне с повече, отколкото целия внос от Русия за тази година. Това показват прогнозите на Европейската комисия, цитирани от Financial Times. 

Мерките за пестене на газ, предприети от 27-те държави-членки на Общността, се очаква да намалят потреблението през 2023 г. с 60 милиарда кубически метра, в сравнение със средното потребление в блока за последните пет години.

Това представлява повече от обемите газ, които съюзът предвижда да внасяме от Русия през 2023 г. както по тръбопроводите, така и под формата на втечнен природен газ.

Количеството е и с 8 милиарда кубически метра повече, отколкото блокът успя да спести в разгара на енергийната криза миналата година.

Комисарят на ЕС по енергетиката Кадри Симсън заяви по-рано тази седмица, че спадът в търсенето не е „късмет“, а резултат от поредица извънредни закони, приети през 2022 г. след руската инвазия в Украйна.

Сред приетите разпоредби беше споразумението, че страните от ЕС доброволно ще намалят потреблението на газ с 15% - цел, която вече е надмината, според комисията.

Според служители на ЕС, цитирани от FT, мащабите, с които се понижава търсенето на природен газ, означават, че Русия е загубила газовия си "лост "върху Европа.

Анализаторите обаче посочват, че през 2022 г. Европа преживя сравнително мека зима и че високите цени са довели до намаляване на производството на енергоемките индустрии.

Ако блокът наистина изпълни очакванията на комисията за намаляване на търсенето с 60 милиарда кубични метра, може да има пренасищане на предлагането и голям спад на цените, предупреждава Хенинг Глойщайн, директор по енергетика, климат и ресурси в Eurasia Group.

През март държавите от ЕС се съгласиха да удължат целта за намаляване на търсенето с 15% с още една година, въпреки че усилията за пестене на енергия не се усещат равномерно в целия блок.

Доклад, публикуван в сряда от Европейското екологично бюро, установи, че само 14 от 27-те страни от ЕС са въвели задължителни мерки за намаляване на потреблението на енергия, като пет от тях - Германия, Франция, Италия, Испания и Португалия, представляват 60% от общия спад в търсенето.

„Най-стабилните мерки за спестяване на газ са приложени в страни, които внасят големи количества руски газ, като Италия и Германия“, се посочва в доклада.

Там се казва още, че България, Латвия и Румъния са единствените държави-членки, които не са приложили закони за спестяване на енергия, което отчасти може да се дължи на и без това слабото търсене на газ в тези страни.

Руският внос задоволяваше около 40% от общото потребление на газ в ЕС, но беше постоянно съкращаван от Москва в навечерието на войната в Украйна и непосредствено след нейното начало.

По този начин Кремъл направи опит да повиши цените и да намали енергийните доставки на ЕС. Предварителните данни на комисията показват, че през март тази година вносът на руски газ в ЕС е бил със 74% по-нисък, отколкото през март 2021 г.

Общите годишни доставки на газ от Русия са намалели от 150.2 млрд. куб. м през 2021 г. на 74.4 млрд. куб. м през 2022 г., докато вносът от началото на 2023 г. възлиза на едва 10.8 млрд. куб. м.

Кадри Симсън смята, че понижаващото се потребление на газ в блока е довело до спад на общите месечни плащания на ЕС към Русия от 21.4 млрд. евро през март 2022 г. на 2.7 млрд. евро през март 2023 г.

Но усилията за пълно прекратяване на газовите потоци от Русия по маршрутите, по които Москва вече прекъсна доставките, се провалиха на срещата на върха на Г-7 този месец, след като бяха блокирани от делегатите на ЕС.

Остават също и въпроси относно това дали ЕС може да осигури допълнителни доставки на синьо гориво през тази година, тъй като повечето от наличните количества втечнен природен газ вече са договорени.