Повече от пет десетилетия след старта на висшето си образование, Артър Рос най-накрая получава своята бакалавърска диплома по Изкуствознание от Университета на Британска Колумбия.

71-годишният Рос посочва, че е "най-бавният студент" в намиращия се във Ванкувър университет, а вероятно и в света. Необходими са му точно 54 годишни, за да завърши висшето си образование.

Това е с две години повече от настоящия притежател на рекорда на Гинес Робърт Кронин, който започва да изучава биология в Принстънския университет през 1948 г. и се дипломира през 2000 г.

Университет на Британска Колумбия

Рос обаче заявява, че не бърза да получи титлата си на световен рекордьор. Истинската награда, според него са знанията, които е успял да придобие по време на лекциите.

"Просто исках да уча, защото бях любопитен," казва Рос пред BBC. Това желание за знание е нещото, което го вдъхновява да завърши образованието си след всичките тези година.

Когато Рос се записва в университета през 1969 г., САЩ току що са изпратили човек на Луната, а на Beatles им предстояло издаването на легендарния албум Abbey Road.

Той казва, че точно бил завършил гимназия и не "бил особено фокусиран върху нищо". Рос се включил в театралния клуб в университета, където открил своята страст към актьорската игра.

Артър Рос през 1969 г. (Университет на Британска Колумбия)

След само две години в Университета на Британска Колумбия, Рос решава да смени курса и се мести в Монреал, където започва да учи в Националното театрално училище.

Той завършва образованието си там и получава сертификат. Рос обаче казва, че скоро след това осъзнал, че не иска да бъде актьор. „

"Реших, че може би трябва да се запиша в юридическия факултет и да стана адвокат, каквото е последното желание на всички, които не знаят какво искат да правят," казва той.

Рос се връща в Университета на Британска Колумбия за още една година, за да може да кандидатства право след това. След това е приет в юридическия факултет на Университета на Торонто, където получава докторска степен по право.

По негови думи, след това има пълноценна адвокатска кариера в продължение на 35 години, преди да се пенсионира през 2016 г. Тогава Рос решава, че може би е време да довърши започнатото преди близо пет десетилетия.

Той го прави със собствени темпове, изучавайки предмет по предмет до дипломирането си.

След като изгледал германската опера от 1909 г. Електра, Рос решава да се фокусира върху историята, вдъхновен да научи повече за Първата световна война.

"Загуба на време е човек да не се възползва от възможността да учи нещо, от което се интересува. Тук аз имах тази възможност и ѝ се насладих", казва Рос.

Някои неща се били променили при завръщането му в университета след всичките тези години. Първо кампусът се бил разраснал, а обучението му било безплатно, тъй като той вече бил пенсионер.

Технологиите също били доста напреднали, което му позволило, подобно на повечето студенти по време на пандемията от COVID-19, да завърши някои от предметите си онлайн.

След като в продължение на шест години работи по дипломирането си, Рос казва, че е преминал с вълнение по сцената при церемонията по връчването на дипломите.

"Присъствал съм на дипломирането на всичките си деца," казва той. Този път обаче е ред на семейството да отпразнува неговото дипломиране.

По отношение на това какво следва Рос казва, че не бърза. "Дъщеря ми казва, че трябва да запиша магистърска степен някъде, но ще видим какво ще стане, аз съм доволен, че стигнах толкова далеч", казва Рос.