Според една популярна легенда, сладоледът е изобретен в Древен Китай, донесен е в Италия от Марко Поло, във Франция - от Катерина де Медичи, а в Америка - от Томас Джеферсън.

Но всъщност истината за популярния охладен млечен десерт е по-трудна за установяване, пише History.com. 

Ледените напитки и десерти съществуват поне от 4000 г. преди Новата ера, когато благородниците по поречието на река Ефрат строят специални складове за лед, с които се борят с месопотамската лятна жега. 

Сняг, вероятно използван за охлаждане на вино, се е продавал по улиците на Атина през 5-и век пр. новата ера, а римският император Нерон се е наслаждавал на ледени освежителни напитки, покрити с мед. 

Източници от династията Тан в Китай, управлявала между 7-и и 10-и век след Новата ера, описват сладка напитка, приготвена от ледено биволско мляко с камфор.

Но кой всъщност е измислил сладоледа - такъв, какъвто го познаваме в наши дни? 

Турският шербет и индийското кулфи

Охладените освежителни напитки са били популярни и в ислямския свят. Думата "шербет" идва от турското описание на широка категория подсладени напитки, често охлаждани със сняг от складове. Фалуде е персийско лакомство от юфка в охладен сироп, като рецептата за него датира от векове. 

В Индия императорите на Моголската империя са приготвяли кулфи - квази сладолед, направен от кондензирано мляко, замразено във формички.

Всъщност, първите потвърдени записи за кулфи се появяват почти по едно и също време с най-ранните доказателства за замразени шербети и сладоледи в Европа.

И в двата случая това става възможно с помощта на технологията (позната на мнозина в арабския свят още от 13-и век), че ледът, смесен със сол, задвижва екзотермична химическа реакция, която създава изсмукваща топлина каша с много по-ниска точка на замръзване отколкото типичната вода. 

Потопени във вана с екзотермична саламура, ледените кристали лесно се образуват в различни течни смеси. След това те се разбъркват редовно, за да се предотврати образуването на големи ледени кристали, в резултат на което се получава замръзнала пяна, която може да се загребва.

Италианските ледени десерти 

Първите европейски сладоледи и водни сладоледи (шербети) вероятно са били направени в Италия в началото на 17-и век (един век, след като тийнейджърката Катерина де Медичи напусна Флоренция, за да стане кралица на Франция). 

Описанията на десертите със замразена вода датират от около 1620 г. и до средата на века вече са част от банкетите в Париж, Флоренция, Неапол и Испания. През 1672 г. англичанинът Елиас Ашмол записва, че „една чиния сладолед е сервирана на крал Чарлз II на банкет". 

През 1694 г. Антонио Латини - неаполитански стюард, публикува рецепта за млечно сорбе, подправено със захаросана тиква.

Сладоледът на първите американски президенти

Сладоледът прекосява Атлантическия океан с европейските колонизатори и е сервиран от първата дама на колониалния Мериленд още през 1744 г.

Джордж Вашингтон купува механична машина за сладолед за имението си в Маунт Върнън през 1784 г. - същата година, в която Томас Джеферсън вероятно е придобил вкус към френския сладолед, докато служи като дипломат в Париж. 

По време на президентския си мандат Джеферсън сервира сладолед в имението на изпълнителната власт най-малко шест пъти.

През целия си живот, изпълнен с обилни бележки и писания, той е написал само десет рецепти, една от които е за ванилов сладолед във френски стил, подсилен с яйчни жълтъци.

До края на 19-и век САЩ се превръща в истинско огнище на иновации в сладоледеното производство. Фармацевт от Филаделфия прави първата газирана вода за сладолед през 1874 г.

Газираният "неделен сладолед" датира от 1881 г., като за пръв път се продава в няколко града в Средния запад. Името му вероятно идва от т. нар. „сини закони“, които забраняват продажбата на газирани напитки в неделя.

Първите ядливи чаши за сладолед, предшественици на съвременните вафлени фунийки, са патентовани през 1880 г. - горе-долу по времето, когато млечните шейкове,първоначално рекламирани като здравословна напитка, стават изключително популярни.

Вафлената фунийка става известна, когато е представена на Световния панаир в Сейнт Луис през 1904 г., а ледената близалка Popsicle е патентована през 1923 г. 

Както Dairy Queen, така и компанията Carvel твърдят, че са разработили първия сладолед с мека консистенция в средата на 30-те години на миналия век, докато замразеното кисело мляко се появява по-късно - чак през 70-те години.

Днес сладоледът и останалите ледени напитки и десерти са известни и обичани по целия свят и се внасят дори в Антарктида, където машината Frosty Boy е любима дестинация за учените, които работят в станцията Макмърдо.