Много от професионалните тенисисти споделят живота си онлайн, предоставяйки на своите последователи поглед към това, което се случва по време на турнирите. Това е начин феновете да се почувстват по-близо до играчите и обратното.

След мач за някои от тях обаче, независимо дали става въпрос за загуба или победа, съобщенията придобиват много различен тон.

По-рано този месец американката Тейлър Таунсенд сподели скрийшот от смъртна заплаха и расистки тормоз онлайн. Катализаторът за това е загубата й в трети кръг на Откритото първенство на Италия.

"Мисля, че феновете биха се изненадали от нещата, които получаваме не само ние, но и нашите роднини," казва шестата в света Коко Гoф. "По тази причина вече пазя личния си живот повече. Не искам да подлагам приятелите и роднините ми на това."

Тази година организаторите на Откритото първенство на Франция предлагат на играчите защита от тормоз в социалните медии посредством изкуствен интелект (AI), но какво точно прави той и ще го използват ли те?

Технологията Бодигард има за цел да филтрира обидните коментари във Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Tiktok и Discord.

Играчите могат да сканират QR код, за да свържат профилите си в социалните медии със системата, а от компанията твърдят, че анализират всеки коментар в реално време за по-малко от 200 милисекунди и блокират обидите.

От компанията казват, че екип от лингвисти е разработил модели от думи, които могат да бъдат обновявани в реално време и които биха помогнали за филтрирането на обидните коментари.

"Целта е да не се пропуска преминаването на никакво подобно съдържание, докато в същото време се внимава да не се налага прекалено много цензура," допълват от там.

Ролан Гарос е първият турнир от Големия шлем, който въвежда подобна технология, като от Френската тенис федерация казват, че психическото здраве на играчите е "приоритет".

Социалните медии позволяват на играчите да бъдат по-достъпни, но също така ги правят обект на по-голям контрол от страна на феновете. Тенисът се играе почти целогодишно, а количеството мачове прави спорта привлекателен за залагания.

"Вероятно са заложили на мен, а след това ми пращат това откачено съобщение," казва бившата шампионка от Роланд Гарос и номер 17 в света Йелена Остапенко.

"Не ме интересува какво казват хората в социалните медии, след като съм загубила мач. Може да не съм имала ден или нещо да не е било наред, а те дори не го знаят."

Световната номер едно и миналогодишен шампион от Ролан Гарос Ига Швьонтек се включи в програмата Бодигард. "Преди след турнири влизах в социалните медии, за да видя какво мислят хората за моите мачове, но вече не го правя," казва тя.

"Имаше два турнира, единият от които спечелих, а на другия играх финал. Прегледах социалните медии и хората бяха недоволни, защото след миналата година те смятат, че трябва да печеля всичко или че формата ми се влошава, защото не печеля. Разбрах, че няма смисъл да чета всичко това”.

Швьонтек определи приложението като "стъпка напред в правилната посока ".

Миналогодишната финалистка Гоф заяви, че адмирира Ролан Гарос за предприетите мерки в защита на играчите, но няма да използва приложението, тъй като вече е предприела действия за филтрирането на съобщенията в Instagram.

"Сега не виждам прекалено много лоши съобщения. Преди да започна да използвам филтър, получавах такива всеки ден и всеки час," казва тя.

Какво други се прави за справяне с проблема?

Онлайн тормозът не е проблем само на тениса, нито пък е нещо ново.

Четирикратната победителка от турнирите от Големия шлем Наоми Осака е споделяла множество примери за тормоза, на който е била подложена, а Серина Уилямс беше обект на постоянни дискусии за начина, по който изглежда на корта и за представянето през цялата ѝ кариера.

Все повече футболисти говорят по този въпрос. Английските национали по футбол Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака бяха подложени на расистки обиди след загубата във финала от Италия на Европейското първенство през 2020 г.

Редица клубове и управителни органи бойкотираха социални медии в опит да се стигне до промяна.

От социалните медии казват, че са ангажирани с борбата с онлайн тормоза, като Instagram пусна през 2021 г. инструмент, който позволява на потребителите автоматично да филтрират обидните съобщения от хора, които те не следват в платформата.

Може обаче да се направят още неща.

През май бившата олимпийска шампионка Моника Пуиг отговори на поста на Таунсенд, призовавайки ATP и WTA да положат повече усилия в защита на играчите.

Говорител на WTA обяви, че ръководният орган си сътрудничи с компания за оценка и управление на риска с цел закриване на профили в социални медии, когато това е оправдано.