Evrotrust eID става националната схема за електронна идентификация на България. Тя е е призната от Министерски съвет и валидирана от Европейската комисия.

Схемата предоставя лесен и бърз дигитален достъп до обществени услуги в ЕС на физически и юридически лица директно от мобилния телефон.

Признаването й за национална схема за електронна идентификация отваря големи възможности за разширяването на българския бизнес в чужбина.

С Evrotrust eID местните предприятия ще могат да предоставят на своите международни клиенти изцяло електронно и сигурно преминаване през целия процес от проверка на самоличността до подписване на договор и други необходими документи.

Чрез него български и чуждестранни физически и юридически лица ще получат достъп до дигитални услуги не само в собствената си държава, но и в целия Европейски съюз.

Evrotrust eID е първата национална схема, която позволява и на всички европейски граждани да се идентифицират и достъпват публични услуги в целия ЕС, без ограничения за конкретната държава и националност и директно от мобилния си телефон.

През последните години Evrotrust има над 1 милион потребители и над 100 корпоративни клиенти, включително 15 големи международни банки.

В началото на тази година кочпанията привлече първоначална (pre-seed) инвестиция в размер на 2.5 милиона евро от инвестиционния фонд на Българската банка за развитие (ББР), за да подкрепи международното си разширяване и навлизането си на чуждестранни пазари.

Миналата година Евротръст беше призната от Deloitte за един от 50-те най-бързо развиващи се технологични стартъпи в Централна Европа, благодарение на зашеметяващия си ръст от 958%.

Георги Димитров, Evrotrust

"Изключително горди сме, че бяхме избрани от България като национална схема за електронна идентификация и сме щастливи, че оправдахме даденото ни доверие чрез успешното валидиране на схемата от Европейската комисия.

Това постижение е доказателство за отдадеността на компанията да предоставя високотехнологични услуги за отдалечено удостоверяване на идентичност и електронно подписване с максимална сигурност.

Вярваме, че предстоят революционни промени в дигитализацията на обществото и сме радостни да бъдем начело на тази иновационна вълна.", казва проф. Георги Димитров, председател на Съвета на директорите на Евротръст.