Обемът на дигитални разплащания в България за периода януари-септември 2022 г. бележи ръст от над 60%, показват данните на Paysera България.

От платформата за разплащания отчитат засилен интерес към валутните преводи в щатски долари и полски злоти.

Българските клиенти са наредили над 161 000 трансфера на обща стойност 828 млн. лева, или с 62% повече спрямо същия период на миналата година.

Значително по-големият обем води до увеличаване на средната стойност на паричните преводи, конвертирана в лева, с близо една трета – от 3852 лева през 2021 г. до 5118 лева през настоящата година.

От гледна точка на валутите, сред най-използваните са българският лев, еврото, щатският долар, полската злота и британската лира. 

„Продължава да расте интересът към щатския долар като валута за разплащане, а новата интеграция ще даде възможност за преводи и към Китай”, коментира изпълнителният директор на Paysera България Мартин Богданов. 

Ръстът в обема на преводите в щатски долари и полски злоти е осезаем за разглеждания период, съответно със 100% и 88%. Основните двигатели за това са вносът на стоки и търговията.  

Сред по-нетрадиционните използвани валути от началото на годината са мексиканското песо, грузинските лари и албанският лек. Те се търсят най-често за туризъм и се характеризират със сезонна активност, посочват още от Paysera. 

Компанията обяви още, че е подписала споразумение за партньорство с финансово технологичната компания Airwallex. Сътрудничеството ще даде възможност за извършване на международни валутни преводи чрез платежната инфраструктура на Airwallex до 149 страни, с опция за откриване на местни IBAN сметки в 9 държави. 

„Сътрудничеството с Airwallex е от стратегическо значение за нас и е още една стъпка в развитието на Paysera като глобален доставчик на платежни услуги.

Икономическата глобализация създава необходимост от по-достъпни международни плащания, за да не бъдат валутните преводи бреме за компаниите. С това сътрудничество се отваря вратата на клиентите за още повече дестинации и условия за изгодни разплащания в целия свят", заяви Мартин Богданов.

Това е второто стратегическо партньорство за Paysera от началото на тази година. През юни компанията обяви старта на съвместна услуга с Globus Bank за изпращане на пари онлайн до Украйна с получаване в брой в клоновата мрежа на банката.

Сътрудничество идва в отговор на нуждата от по-бърз и ефективен начин за изпращане на средства до украинските граждани, които не разполагат с банкова сметка.