Дълголетието се свързва с много навици, като здравословно хранене и редовно практикуване на спорт, но възможно ли е индивидуалността на човек също да играе роля?

“ Да изживееш своя икигай” – една от най-популярните книги за дълголетието, разглежда практиките в т. нар. “сини зони,” в които живеят най-много дълголетници, в това число и Япония.

В книгата, написана от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес, се говори за това как нещата, които допринасят за дългия и здравословен живот, не са ограничени само до физическите дейности.

Повечето столетници споделят сходни черти на характера, които вероятно спомагат за по-голямата продължителност на техния живот, сочи цитирано в книгата проучване от 2012 г.

То е дело на университета Йешива и анализира индивидуалността на близо 250 столетници въз основа на самооценки и разкази на други хора за тях.

Ето две от чертите на характера, които живеещите най-дълго хора изглежда споделят:

1. Положителна нагласа

Приоритизирането на спокойствието и щастието често е изтъквано заради ползите му за психическото здраве, но то вероятно помага и за по-дългия живот.

Повечето от участвалите в проучването столетници имат положителна нагласа, казва един от съавторите доктор Нил Барзилай. Те обикновено са определяни от другите като оптимисти, спокойни и екстроверти.

Освен това, тези столетници “считат смеха за важна част от своя живот,” установява проучването.

2. Висока степен на емоционална осъзнатост

Емоционалната осъзнатост също е често срещана черта у столетниците. Това означава, че те не сдържат емоциите си и полагат усилия да показват на хората около себе си как се чувстват.

Изразяването на емоциите по здравословен начин може да е полза за отношенията. Влагането във връзките, които цените и разрешаването на евентуалните проблеми, които ви пречат да бъдете по-добър приятел или партньор, се свързва с по-голямо щастие и дълголетие.

“С други думи, хората, които се изправят срещу предизвикателствата с положителна нагласа и са способни да управляват емоциите си, вече са се запътили към дълголетието,” пишат Гарсия и Миралес.

Въпреки че тези две черти на характера изглежда изпъкват най-много сред столетниците, необходими са още проучвания да се определи дали, всъщност, допринасят за дълголетието на хората, казва Барзилай.

“Все още трябва да установим причинно-следствената връзка,” казва той. “Не знам дали можем да променяме дълголетието, ако имаме положителна нагласа или пък постигането на дълголетие причинява положителна нагласа.”