Щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) е повдигнала 13 обвинения срещу най-голямата криптоборса в света Binance и нейния основател Чангпенг Жао.

От комикията смятат, че има смесване на милиарди долари средства на инвеститори, изпратени към европейска компания, контролирана от Жао.

Според щатския регулатор, Жао и неговата борса са подкопали “своите собствени средства за контрол”, за да позволят на заможни щатски инвеститори и клиенти да продължат да търгуват на нерегулираната международна борса на Binance.

В обвинението се твърди, че Binance е създала Binance.US като щит за основната компания и за Жао.

Двама бивши главни изпълнителни директори на Binance.US са изразили сериозни притеснения относно нивото на контрол на Жао, според SEC.

И двамата са свидетелствали пред федералните регулаторни органи. Имената им не се споменават, но първият и вторият главни изпълнителни директори на борсата са били Катрин Коули и Брайън Брукс.

“Аз, всъщност, не съм този, който ръководи компанията, а мисията, заради която дойдох тук, не е тази. Веднага щом осъзнах това, напуснах,” казва бивш главен изпълнителен директор на Binance.US пред SEC.

В периода юни 2018 г. – юли 2021 г. Binance е генерирала 11.6 млрд. долара приходи, повечето от които идват от трансакционни такси, се казва в обвинението.

От създаването си борсата “отначало явно, а по-късно тайно” е работила за привличането на клиенти в САЩ, под ръководството и контрола на своя основател Жао, твърдят от SEC.

От Binance са знаели, че десетки хиляди потребители се намират в САЩ, но са избрали да не предприемат нищо, казват от SEC, въпреки че федералното законодателство забранява нерегистрираното предлагане и продажба на ценни книжа.

От SEC твърдят, че Жао е разпоредил създаването на план за заобикаляне на правилата за заможни клиенти чрез използването на VPN услуга за укриване на местонахождението им и подаването на документи за спазване на изискванията, за да се прикрие страната им на произход.

В обвиненията на SEC също така се казва, че Binance и Жао са използвали контролирани от тях компании маркетмейкъри, които да надуват изкуствено цените и да печелят от клиентите.

Смята се, че Merit Peak и Sigma Chain са действали като “маркетмейкъри” в полза на двете платформи на Binance, което означава, че винаги са били готови да изпълнят клиентска поръчка за покупко-продажба на криптоактив.

От SEC обаче са установили множество нарушения в двете компании, в това число и че са смесвали средства на клиенти с пари на Binance, каквито преди време бяха и обвиненията срещу фалиралата FTX.

Най-големи поражения за клиентите са нанесени от това, че компаниите са търгували със себе си с цел изкуствено повишаване на цените на криптоактиви.

Sigma Chain е събрала 190 млн. долара за своя действителен собственик Жао, твърдят от SEC. След това компанията е похарчила 11 млн. долара за закупуването на яхта, се казва в обвинението.

От Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) бяха повдигнали сходни обвинения срещу криптоборсата, твърдейки, че тя не е попречила на клиенти в САЩ да я достъпват.