Инвестициите позволяват на много хора да постигнат финансовите си цели. Част от тях обаче стартират процеса преди да са се подготвили за него, смята финансовият консултант Дъглас Бонпарт.

По думите му, ако искаме да стигнем до ползите от дългосрочното инвестиране, трябва да следваме три прости стъпки. „Ако се придържате към тях, ще сте в много добра позиция да инвестирате парите си“, казва той.

1. Поставете си цел

Преди да започнете да инвестирате, трябва да сте наясно с това, което искате да постигнете, според Бонпарт. Различните цели изискват различни времеви хоризонти. Времето, с което разполагате, ще определи и начина ви на инвестиране. 

Част от хората биха влагали голяма част от парите си в акции, за да могат да се пенсионират с достатъчно средства. Други пък биха инвестирали на пазарите за период от около 7 години, като разпределят вложенията си между акции и облигации.

Ако искате да постигнете цел за по-малко от четири години, то тогава не трябва да инвестирате на пазарите, казва Бонпарт. „Рискът не си струва, тъй като може да загубите част от парите, които в скоро време ще ви трябват“, уточнява той.

2. Работете върху семейния бюджет

Проучванията сочат, че инвеститорите, които инвестират в акции, но продължават да спестяват и насочват към портфейла си още средства всеки месец, са най-успешни. За да правите това обаче, трябва добре да управлявате приходите и разходите си.

„Може да имате желание да инвестирате дългосрочно, но да се поддавате на импулсивни покупки или просто да не правите допълнителни вноски по сметката си“, казва експертът. Поработете върху семейния бюджет, преди да пристъпите към инвестиции, съветва той.

3. Създайте авариен фонд  

Ако инвестирате на пазарите, преди да разполагате със средства за непредвидени разходи, подлагате портфейла си на риск. Ако останете без работа, например, ще трябва да ликвидирате част или цялата си инвестиция по всяка вероятност на загуба.

Ето защо експертите по лични финанси съветват да разполагате с между 3 и 6 месечни заплати за непредвидени ситуации. Според Бонпарт, аварийният фонд трябва да възлиза на средствата, необходими ви за 6-9 месеца.