Днес се предлагат доста различни форми на инвестиции, част от които не са известни на широката общественост преди 5 или 10 години.

Вече ви представихме стандартните форми на инвестиции за настоящата година. Днес ще се спрем на по-нестандартните, които привличат все повече вложители. 

Произведения на изкуството

Смятани са за луксозна инвестиция, тъй като картините на известни художници често се продават за огромни суми.

Имайте предвид, че този тип инвестиция не е бързо ликвидна, т.е. не можете да я продадете след седмица или две с висока печалба.

У нас има фонд, инвестиращ набраните средства в произведения на изкуството. Доходността за първата му година на съществуване възлиза на близо 27%.

Коли

YouTube звездата Греъм Стивън, който има над 4.2 млн. последователи, казва, че една от най-добрите му покупки е Lotus. Спортният автомобил е поскъпнал с повече от 50% спрямо цената, която той плаща за него. Най-гледаното видео на Греъм е „Как си купих Tesla за 78 долара на месец“. 

Тук вариантите са няколко – покупка на ретро автомобил или нов модел, който е произведен в ограничено количество – между 100 и 500 броя.

Покупка на дял от стартъп компания

Платформата SeedBlink продължава да привлича инвеститори от цял свят. Днес през нея инвестират повече от 69 000 души от 78 държави по света.

Тя предоставя възможност да вложите средства в европейски стартъпи. Дали някой от тях няма да е следващият еднорог, който да ви направи богати?

Уиски/вино

От няколко години съществува и индекс за уиски. От 2000 г. се изчислява и индекс на виното. В последните 20 години той носи доходност от над 270%, сочат данни на Forbes. 

Според изданието, за да изградим добро портфолио от вино, ще са ни нужни между 15 и 25 000 долара. Но това не означава, че не можем да започнем с бутилка с единична цена от 500 до 1 000 лева.

Разбира се, тук има сериозен риск – инвестицията да бъде изконсумирана. 

Спортни инвестиции

Кецове, картични, фланелки, потници, автографи и т.н. Списъкът е огромен, като от няколко години съществуват платформи за търговия с всякакви сувенири и спортни принадлежности.

Спортните фенове не само купуват редки модели кецове, но харчат стотици хиляди долари за редки колекционерски карти, потници или фланелки на любимите си играчи.