Въпреки по-високите разходи за живот, потребителското търсене на услуги в сферата на пътуванията, развлеченията и други забавления остава голямо.

Това сочат резултатите от проучване на водещата платформа за разплащания Paysafe. То е проведено от Sapio Research през април 2023 г. сред 14 515 потребители от Англия, САЩ, Канада, Германия, Австрия, България, Италия, Перу, Чили, Бразилия, Мексико, Колумбия, Аржентина и Еквадор.

Тазгодишното издание на доклада на компанията показва, че 51% от потребителите в глобален мащаб все още дават приоритет на разходите в тези области пред други лични разноски.

Въпреки голямото значение на това да се забавляваме и да си почиваме активно, в условията на икономическа криза за много потребители съобразяването с бюджета е на първо място.

В България 39% от респондентите споделят, че биха се отказали от някои покупки поради по-строги бюджетни ограничения. За сравнение, в Обединеното кралство това биха направили 47% от потребителите, в Германия - 36%, в Австрия - 34%, а в Италия - 40%, сочат още данните на Paysafe.

"Проучването "Изгубени в трансакциите“ показва, че забавленията са от първостепенно значение за потребителите - независимо дали става въпрос за това къде искат да похарчат трудно спечелените си пари или как заплащат за основни стоки.

Никога не е било по-важно за онлайн бизнесите да гарантират, че техните методи за разплащане предоставят безпроблемно ползване от клиентите." според Иван Петров, SVP Consumer Technology в компанията.

Над две трети от анкетираните българи предпочитат да правят покупки по време на сезонни разпродажби или намаления, като например “Черен петък” (67 %) и други.

Същото е съотношението при потребителите в Англия (67%) и Италия (67%), а пък в Австрия и Германия, съответно - 65% и 62%.

По отношение на начините на плащане в глобален мащаб, 55% от анкетираните смятат, че мобилните портфейли, като Apple Pay и Google Pay, ще заменят напълно дебитните и кредитните карти през следващите 10 години.

Това казват и 53% от българите, които не се притесняват да излизат от дома си без физически портфейл и да разчитат на мобилния си такъв, за да плащат за ежедневните си покупки.

Независимо от тази нарастваща тенденция, дебитните карти остават най-популярния метод за плащане. В България 60% от респондентите използват дебитна карта при поръчка на храна за вкъщи, 62% заплащат с карта настаняване в хотел, а 58% купуват билети за далечни пътувания или резервират своята ваканция с карта.

За посочените услуги едва 6-7% от българите използват дигитални портфейли, което е близо до глобалното предпочитание между 7-10%.

За сравнение, в Италия и Германия потребителите много по-често използват дигитални портфейли при пазаруване на храна за вкъщи (Германия – 24%, Италия -18%), за престой в хотел (Германия – 14%, Италия - 15%) и закупуване на билети за далечни пътувания (Германия – 13%, Италия -16%).