Кредитните карти стават все по-безполезни във Венецуела заради високата инфлация и правителствените ограничения, което допълнително затруднява хората, вече изпитващи проблеми с покриването на всекидневните си нужди заради ниските заплати, казват източници от банковата индустрия, анализатори и потребители.

Правителството на страната наложи строги изисквания за кредитиране по време на икономическия срив във Венецуела, позволявайки на банките да отпускат под формата на кредити максимум 27% от паричните си потоци, което принуди местни собственици на компании да търсят кредитиране от чужбина.

И макар правителството на президента Николас Мадуро да облекчи част от валутните мерки през 2019 г. и да позволи на местните банки да откриват деноминирани в долари сметки, много от ограниченията спрямо кредитирането остават.

"Безполезни са," казва пред Reuters администраторът Лина Перейра от централния град Валенсия за своите две кредитни карти, които са с нисък лимит.

Тя казва, че нейните родители са си купували домакински уреди и компютри с техните кредитни карти, но това сега е само спомен за гражданите на Венецуела.

С падането на доходите и повишението на разходите за живот, кредитните карти станаха жизненоважни за много хора за ежедневното пазаруване в супермаркети и аптеки, въпреки че кредитните лимити не се увеличават, а някои банки като цяло елиминират пластиките.

"Банките нямат начини да кредитират, а имаме нужда от тези кредити," казва 36-годишната Перейра, допълвайки, че общият лимит по картите ѝ в момента е 2 долара на месец и по тази причина тя вече не може да ги използва, за да купува хранителни продукти, както го е правила преди година.

Кредитните карти са съставлявали едва 2%, равняващи се на 16 млн. долара, от кредитния портфейл на банките във Венецуела в края на декември 2022 г.

През 2012 г. този дял е бил 12% във Венецуела, докато в страни, като Доминиканска република и Боливия, кредитните карти в момента съставляват 5% от кредитните портфейли на банките, според данни на регулаторните органи в тези страни.

"Хиперинфлацията и регулациите сложиха край на потребителското кредитиране," казва банков ръководител от Венецуела, пожелал анонимност от съображения за сигурност.

"Този тип финансиране престана да бъде изгоден за банките. Боливарите, които могат да отпускат като кредити, отиват за други сектори".

Въпреки че някои местни кредитни карти имат по-високи лимити от между 30 и 100 долара, те не са достатъчни, тъй като средните месечни разходи за изхранването на едно семейство са били 370 долара през декември, според независимата Финансова обсерватория на Венецуела.

"Потребителското кредитиране е секторът, който страда. Вероятността този тип кредити да бъдат отпускани е най-малка," казва икономистът Луис Артуро Барсенас от анализаторската компания Ecoanalitica.

"Често тези кредити са били само за закупването на електроуреди, но също така и за покриване на ежедневни разходи."

Правителството на Мадуро предприе множество стъпки за понижаване на инфлацията, като увеличи предлагането на чуждестранна валута, ограничи кредитирането, намали публичните разходи и вдигна данъците.

Като част от тези мерки, централната банка разпореди финансовите институции да замразят 73% от депозитите в банката.

"Ако не разполагаш със значителни ресурси, не можеш да отпускаш толкова много кредити," казва друг ръководител от банковата сфера.

Въпреки всичките тези мерки, цените нарастват в края на 2022 г., с което годишната инфлация достигна 234%.

През януари Мадуро призова банките да отпускат корпоративни кредити, индексирани с обменния курс, така че те да могат да "произвеждат стоки", но не спомена други кредити или потребителски заеми.

"С лимита по кредитните карти човек дори не може да си купи обяд," казва 53-годишният университетски преподавател Грегорио Алфонсо, който има две местни кредитни карти и доход от 20 долара месечно.

"Намираме се в свободно падане от 2013 г. без кредитиране, без социална защита и сме принудени да работим на няколко места."