Производителите по света се борят с отслабващото търсене на фона на влошаващите се промишлени перспективи.

Заводите в САЩ и Европа отчитат спад на новите поръчки през май, борейки се с натрупаните поръчки от преди това, сочат най-новите данни на компанията S&P Global.

Не е ясно колко дълго тези натрупани поръчки, които нараснаха в началото на пандемията, ще поддържат индустрията в световен мащаб.

Данните на S&P Global показват, че производственият сектор в САЩ се свива през май. Подобно проучване на Института за управление на доставките отчита свиване на индустрията в седми пореден месец през май, при това с по-бързи темпове, в сравнение с предходния месец.

Данни на американското правителство също така показват, че това може да е началото на едно трайно забавяне на икономиката.

От министерството на търговията обявиха, че фабричните поръчки, с изключение на транспортния сектор, който е волатилна категория, падат в трети пореден месец през април.

С изключение на отбранителната индустрия, фабричните поръчки отчитат понижение в четири от последните шест месеца през април.

При производителите в еврозоната, производството, новите поръчки и натрупаните поръчки отчитат спад през май, като секторът се свива с по-бързи темпове през месеца, според данните на S&P Global.

Промишленото производство в еврозоната пада рязко през март, което се дължи основно на спад в Ирландия. Индикаторът следи производството на производствените компании, миннодобивните компании и компаниите за комунални услуги.

Ситуацията не е много по-добра в Китай. Бизнес условията в производствения сектор на страната, който е най-големият в света, се подобряват през май, според индекса Caixin.

Това беше временна въздишка на облекчение за инвеститорите, които се опасяваха, че растежът буксува във втората най-голяма икономика в света, но най-новите данни показаха, че износът от Китай пада със 7.5% на годишна база през май, което е най-голямото понижение от януари.

Колебливите данни за търговията на Китай отразяват слабото търсене на китайски стоки, което идва в допълнение към други икономически проблеми на страната, като повишаваща се безработица и спад в имотния сектор.

В световен мащаб оптимизмът на производителите пада до най-ниското си ниво от декември, според индекса Global Manufacturing PMI на JPMorgan.

“Макар активността в производствения сектор да изглежда, че се подобрява през май, това се дължи основно на по-големия икономически растеж на някои развиващи се пазари,” смята Ариан Къртис, икономист от Capital Economics.

“Перспективите пред индустрията остават мрачни, като новите експортни поръчки падат особено рязко.”

Каква е причината за това слабо представяне?

Потребителите по света бяха принудени да ограничат разходите си за услуги през 2020 г. заради пандемията, което доведе до бум в покупките на стоки. Това също така увеличи натрупаните, но неизпълнени поръчки на производителите.

След това потребителите пренасочиха разходите си отново към услугите, след като ограниченията от пандемията бяха премахнати. В САЩ и Европа туристическата индустрия се готви за рекорден летен сезон.

Тази продължаваща промяна към разходи за услуги, в комбинация с по-затегнатите финансови условия заради повишените лихвени проценти, вещае проблеми за производителите на стоки.

Отварянето на Китай след продължилите с години драконовски мерки, се очаква да даде на световната икономика “нов тласък,” според прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ).

Възстановяването на страната обаче не е впечатляващо. Възможността Китай да съживи глобалния икономически растеж се изплъзва.

“Свидетели сме на липсата на търсене на стоки по света заради ускоряването на това пренасочване от стоки към услуги, което е и причината за това секторът на услугите да бележи ръст,” казва Том Гаретсън, старши портфейлен мениджър в RBC Wealth Management US.

“Имаше големи очаквания около отварянето на Китай, но те не се материализираха.”

Дълготрайните стоки често се купуват на кредит

Централните банки продължават войната си срещу инфлацията. Повишаващите се лихвени проценти ограничават инфлацията, като намаляват търсенето и в крайна сметка, принуждават банките да затегнат стандартите си за кредитиране.

В САЩ се случва точно това, особено след фалита на три регионални банки в последните няколко месеца. Условията за кредитиране се затягат и в еврозоната, особено след принудителното сливане на Credit Suisse и UBS.

Федералният резерв на САЩ вдигна лихвите на 10 поредни заседания. ЕЦБ също повишава лихвите агресивно в борбата си с инфлацията в еврозоната и не е давала сигнал, че има намерение да спира.

Дълготрайните стоки, които са със срок на годност поне три години, като коли и електроуреди, често се купуват с кредити, така че затягането на условията за кредитиране неизбежно ще се отрази на производителите.

Това, в крайна сметка, би могло да доведе до това, че производителите по света ще ограничат броя на служителите си, ако търсенето на стоки продължи да отслабва, а поръчките им намалеят още.

Забавяне на икономиката

Рецесията се определя, като по-обширен икономически спад, който включва по-слабо потребление. Покупките на стоки, които не са от първа необходимост са сред първите, които потребителите ограничават, така че по-широките признаци на отслабване на икономиката няма да са добри за производителите.

Икономистите от Фед потвърдиха прогнозата си за лека рецесия в САЩ по-късно през годината, въпреки че пазара на труда в страната остава стабилен. Ревизирани през миналата седмица данни показаха, че еврозоната е изпаднала в рецесия в началото на годината.

БВП на еврозоната се понижава с 0.1% през първото тримесечие, в сравнение с предходния тримесечен период. БВП на ЕС обаче бележи ръст от 0.1% през първите три месеца на годината.

Германия, която е най-голямата европейска икономика, отчита по-голям икономически спад от еврозоната в началото на годината, като също е в рецесия.

Германската икономика се е свила с 0.3% през първото тримесечие на годината, в сравнение с последното тримесечие на 2022 г., след свиване от 0.5% в предходните три месеца.

Повишаващите се лихвени проценти и високата инфлация оказват влияние върху потребителите и компаниите в двата региона, въпреки че повишенията на цените отслабнаха в последните няколко месеца.

Междувременно, китайската икономика бележи ръст от 2.2% на тримесечна база през първото тримесечие. БВП на Китай нараства с 4.5% на годишна база.

Някои производители действат предпазливо

Компанията за производство на електроника Foxconn, която е и основен доставчик на Apple, очаква приходите от продуктите ѝ в сферата на облачните технологии и мрежите да останат без промяна през 2023 г., като за второто тримесечие прогнозира спад.

Проучване на Националната производствена асоциация на САЩ, което беше публикувано през миналата седмица, показва, че 67% от производителите в страната са оптимистично настроени относно бъдещето си, което е най-малкият дял от третото тримесечие на 2020 г.

Задържането на качествените служители, слабата местна икономика и неблагоприятният бизнес климат са били основните предизвикателства за производителите.