Дарик радио се ползва с висока степен на доверие и ниска степен на недоверие сред аудиторията в България.

Това сочат данните от годишното проучване на института YouGov, агенция Ройтерс и Оксфордския университет, на медийния пазар, източниците на новинарско съдържание и нагласите на аудиторията по отношение на информационното съдържание в медиите в 46 държави.

30 години Дарик

Данните са представителни за близо половината от световното население, а проучването е с акцент върху чисто новинарското и информационно съдържание и медиите които го предлагат. 

Проучването е осъществено през януари и февруари тази година. Данните все още са анализират, но от Ройтерс излязоха с предварителни резултати и анализи.

Константин Вълков: Политическата коректност е бич, с който трябва да се борим

Сред традиционните медии присъствието на Дарик като рейтинг е в средата на класацията, която включва едновременно и телевизии, и вестници.

Там влизат само две радиостанции – БНР и Дарик, като съответно 13 и 10 процента от запитаните са посочили, че предпочитат да се информират от тях на седмична база.

От всички посочени в проучването медии Дарик е с трети резултат по доверие – 53 процента, срещу 20 процента недоверие, като това е втория най-нисък резултат.  

Главният редактор на darik.bg: На медийния пазар у нас му липсва аналитичното око на читателя

Доверието в новинарското съдържание в България като цяло остава ниско, посочват анализаторите на проучването. По този показател България е на 41-во място от 46-те изследвани държави, като с най-голямо доверие се открояват телевизиите и двата национални радио бранда – държавния и на Дарик радио.

Войната в социалните мрежи: Как да отличим дезинформацията?

Двата радио бранда в интернет са с почти изравени позиции. Те са съседи в класацията по този показател, с разлика в рамките на един процент в броя на посочилите, че следят тяхното новинарско съдържание в дигиталната среда, сочат още данните в проучването.