Портокаловият сок се очаква да поскъпне, като паралелно с това ще става и по-малко сладък. Именно това може да се очаква, след като портокаловата реколта във Флорида през настоящата година е най-слабата за последните близо 100 години – тенденция, която продължава с пълна сила през последните две десетилетия, пише Florida Insider.

Щатът Флорида е основен производител на портокали в САЩ. В последните години портокаловите дървета са поразени от т.нар. болест на цитрусовите плодове, известна още и като „жълта драконова болест“, причинена от азиатска бактерия. Тя прави така, че дърветата да раждат по-кисели и зелени плодове, а самите дървета да изсъхват и умират. Дори и нормално изглеждащите портокали от заразените дървета са по-малки и не толкова сочни. 

По тази причина Флорида беше изпреварена тази година по производство на портокали от Калифорния, според данни на AgriPulse.

„Цените ще останат високи още дълго време, докато потреблението ще намалее, защото хората няма да могат да си позволяват портокалов сок толкова често, но и няма да харесат вкуса му“, казва Джуди Гейнс, консултант по селскостопанската продукция, пред Washington Post.

Прогнозни данни на министерството на земеделието на САЩ сочат, че Флорида е произвела само 18 млн. кашона цитрусови плодове, от които 15.75 млн. кашона портокали. Това е най-малкото количество от 1928 г. насам.  

За сравнение, произведеното количество цитруси през 90-те години на миналия век, както и в началото на XXI век достига 250 млн. кашона.

Болестта по цитрусовите плодове е забелязана за първи път през 1998 г. До 2014 г. общо 2/3 от фабриките, произвеждащи портокалов сок затварят, като това води до съкращението на 34 000 души.

Допълнителен негативен ефект върху продукцията оказват и последните урагани в щата. Болестта по цитрусите кара все повече фермери да се насочват към отглеждането на други плодове. 


От Университета във Флорида пък работят по нов сорт портокали, който ще е устойчив на болестта.

Междувременно, цената на портокаловия сок се е повишила със 17.5% от началото на 2022 г.