Екстремните метеорологични условия, причинени от феномена Ел Ниньо, са основна заплаха за реколтата от робуста във Виетнам и Индонезия - едни от най-големите производители на кафе в света.

Ако дори и част от тази реколта бъде унищожена, това би довело до ръст в цените на кафето, пише CNBC.

“Очакванията за влошаване на метеорологични условия през третото тримесечие на 2023 г. увеличава вероятността за намалени добиви във Виетнам и Индонезия“, се посочва в доклад на Fitch Solutions. Реколтата от робуста в Бразилия вече е засегната от сушата в страната, се посочва още в доклада.

Зърната на сорта са известни с по-високото си съдържание на кофеин от първокласната арабика.

Това означава, че цената на разтворимото кафе и еспресото, което често се прави с робуста, може да отчете ръст в следващите месеци, на фона на по-високото търсене и притесненията за доставките.

Метеорологичният феномен Ел Ниньо се свързва с повишаването на температурите в световен мащаб, което води до засушаване и наводнения в различни части на света. Според метеоролози, тазгодишният Ел Ниньо може да се очаква през втората половина на годината.

Страните от Югоизточна Азия през май отчетоха рекордни горещини.

„Ел Ниньо често води до по-високи температури и по-ниски стойности на валежите в страните от Югоизточна Азия, което влияе негативно на продукцията от кафе“, посочват от BMI. 

Виетнам, Индонезия и Бразилия са най-големите производители на робуста в света, по данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

Анализът обръща внимание и на проливните дъждове през първото тримесечие на годината в Индонезия, които ще да намалят производството в страната с около 1/5.

Прогнозата на Карлос Мера, главен експерт на селскостопанската продукция в Rabobank, е производството на робуста да намалее с около 10% през настоящия сезон.

„Възможно е дори да станем свидетели на 20% спад в произведеното количество кафе във Виетнам и Индонезия“, казва Шон Хакет, президент на Hackett Financial Advisors. Това би свило драстично предлагането на сорта робуста в следващите месеци.

Общо 40% от произвежданото кафе по света е от този сорт, а останалите 60 на сто се падат на арабика, която често е смятана за по-качествено кафе и затова се продава на по-високи цени от робуста.

Производители и потребители обаче все по-често ползват рбуста, за да свиват разходите си при настоящата по-висока инфлация.

Това води до ръст в цените, като в края на май тон робуста се търгува на борсата за 2 783 долара, което е най-високата стойност в последните 15 години.

Цената на юлските фючърси в момента е малко над 2 600 долара за тон.

Премията в цената, при която сорта арабика се търгува над робуста, се е понижила до най-ниската стойност от 2019 г. насам.