Когато ограниченията заради пандемията започнаха да се вдигат през 2021 г., завръщащи се в Мадрид чуждестранни туристи установиха, че центърът на града е преобразен.

Районът, който беше известен повече с евтините си хостели, магазините за сувенири и задръстените с коли улици, вече имаше по-широки тротоари, пешеходни зони и улици, които от кметството на испанската столица твърдят, че са по-безопасни и по-чисти.

Преобразяването беше част от плана на града да привлече редица петзвездни хотели в опит да завземе част от луксозния туризъм, който досега в Европа се доминираше от Париж, Лондон и Милано.

Из целия център на испанската столица вече се появяват луксозни хотели. Four Seasons Hotels Ltd отвори обект в близост до централния площад Пуерта дел Сол след обновяването на седем сгради, сред които и бивш банков клон.

Комплексът с площ 1 500 кв. м включва и търговски център за луксозни марки, като Dior и Hermes.

Marriott International отвори отново Santo Mauro Palace след ремонтните работи по време на пандемията, а през този месец започна да обновява Westin Palace, добавяйки 400 стаи.

Намиращият се наблизо Ritz наскоро беше обновен до луксозната марка Mandarin Oriental Ritz. Universal Music пък избра Мадрид, за да отвори първия си петзвезден хотел.

Властите в Мадрид се надяват да избегнат ситуацията в Барселона или на Балеарските острови, докато в същото време залагат на това, че луксозният сектор ще генерира същите приходи.

Барселона, от своя страна, ограничава строителството или разширяването на хотели в своя център, за да се справи с неуправляемия брой туристи.

Мадрид ще разполага с над 2 700 луксозни хотелски стаи до края на 2023 г., което е с 50% повече, в сравнение с преди година, според анализа на компанията за услуги в сферата на недвижимите имоти JLL.

В града се подготвя отварянето на 33 нови хотела, половината от които в луксозния сегмент, в сравнение с 13 проекта в Барселона, се казва в друг доклада на консултантската компания Colliers.

Инвестициите в хотели в Мадрид възлизат на рекордните 802 млн. евро през 2022 г., което е три пъти повече, в сравнение с Барселона, според същия доклад.

Пристигането на луксозните хотели доведе и до нов връх в цените на хотелските нощувки.

Според Антинио Каталан, партньор в Santo Mauro Palace, цената на нощувката в най-скъпите стаи там се е увеличила от около 400 евро преди пандемията до 1 200 евро сега. Заетостта остава стабилна - дори и на фона на по-високите цени, казват няколко мениджъри на хотели пред Reuters.

"Все още имаме цени на нощувките, които са наполовина на тези в Париж и под тези в Рим," допълва Каталан. Трима мениджъри на луксозни хотели казват, че очакват цените да нараснат още в идните години.

Веригите ресторанти следват техния пример. Robuchon International, чийто заведения притежават общо 15 звезди Michelin, отвори ресторант на три етажа в Мадрид през миналата година.

Аржентинският инвеститор Алехандро Питашни е отворил четири ресторанта в испанската столица от 2018 г. насам. Той също така е инвестирал в апартаменти за краткосрочни наеми и търси да купи хотел в града през тази година.

Заможни американци се присъединяват към латиноамериканците и включват Мадрид в европейските си обиколки, казват мениджъри. Броят на посетителите от САЩ в Испания се е увеличил с 25% през април, в сравнение със същия месец на 2019 г.

Някои мениджъри отчитат ръст и в броя на посетителите от Азия.

Залогът на луксозния туризъм се отразява в разходите. Чуждестранните туристи са харчили по 336 евро на ден през април, което е два пъти повече от средната сума за страната.

"Целта ни е да привлечем харчещите на-много пари международни туристи," казва Луис Мартин, който отговаря за туризма в града.

Авиокомпаниите също не изостават. Това лято испанската Iberia е увеличила полетите си до САЩ и Латинска Америка с 15%, в сравнение с 2019 г., докато Air China наскоро увеличи броя на полетите си до Мадрид от един на четири седмично.

От този месец China Eastern пък ще обслужва по пет полета до Мадрид седмично.

Всичко това означава повече работни места. Заетостта в туристическия сектор на Мадрид е нараснала с 15% от 2019 г., в сравнение с 5.4% ръст за страната. По-голяма част от този ръст в столицата се дължи на четири и петзвездните хотели, казва Хосе Мария Мартинес от профсъюз CCOO.

"Испанският туристически сектор винаги се е стремял да се конкурира по ниски цени с други дестинации," казва той. "Някои компании установиха, че е по-добре да залагат на по-печеливши формати."