Цените на петрола нарастват днес на фона на опасенията на пазарите относно предлагането в САЩ, която е най-големият потребител на суровината, след като изнесени данни показаха по-голям от очаквания спад в запасите на страната от суров петрол и бензин.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпват с 0.72%, до 72.77 долара за барел, докато тези на щатския лек суров (WTI) петрол отчитат ръст от 0.74%, до 68.20 долара за барел.

Двата контракта поевтиняха с по около 2.5% в предходната сесия вследствие на индикациите, че централните банки може би не са приключили с повишението на лихвите.

Запасите от суров петрол на САЩ намаляват с около 2.4 млн. барела в седмицата, приключила на 23 юни, докато очакванията на анализатори бяха за понижение от 1.76 млн. барела.

Запасите от бензин пък падат с 2.9 млн. барела при очаквано понижение със 126 000 барела.

Това се случва, след като сблъсъкът между Москва и руската частна наемна армия Вагнер доведе до опасения относно евентуални смушения в предлагането на петрол и докато пазарите очакват обещаното от Саудитска Арабия ограничаване на добива от юли.

От гледна точка на търсенето, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард обяви вчера, че високата инфлация изисква банката да избегне обявяването на край на повишенията на лихвите.

По-високите лихви могат да натежат над икономическата активност и над търсенето на петрол.

Повишението на потребителското доверие в САЩ през юни също така притесни инвеститорите, че Федералният резерв вероятно ще трябва да продължи да вдига лихвите.