След като САЩ и Европа ограничиха износа на чипове за Китай, Пекин обяви, че ще наложи като ответна мярка контрол върху износа на два редки елемента, които са от съществена важност за производството на полупроводници.

Износът на химичните елементи галий и германий ще е обект на контрол от 1 август с цел “защита на националната сигурност и интереси,” обявиха от министерството на търговията на Китай.

Износителите на тези суровини ще трябва да кандидатстват за “специално разрешително от държавата”, за да ги транспортират извън страната, се посочва в изявлението.

Химичните елементи галий и германий се използват в редица продукти, в това число компютърни чипове и соларни панели. И двата са в списъка на ЕС с критично важни суровини, за които се смята, че са от “съществено значение за европейската икономика.”

Китай е най-големият производител на галий в света и водещ производител и износител на германий.

Наложената мярка е поредният ход в глобалната битка за контрол над технологиите за производство на чипове, които са съществено важни за всичко - от смартфони и автономни автомобили до усъвършенствани компютри и оръжия.

Предприетият от Пекин ход идва дни, след като правителството на Нидерландия обяви нови ограничения за износа на оборудване за производство на полупроводници, което предизвика гневна реакция от страна на Пекин.

Новите правила означават, че нидерландската ASML, която е най-голямата европейска технологична компания, ще трябва да кандидатства за получаване на лицензи за износ на продукти, използвани за производството на микрочипове.

Япония и САЩ също предприеха действия за ограничаване на достъпа на китайски компании до чипове и оборудване за производство на чипове.

Миналия месец Италия наложи няколко ограничения на най-големия акционер в Pirelli - Sinochem, за да блокира достъпа на китайското правителство до чувствителни технологии за чипове.

В публикация в държавния вестник China Daily се намеква, че новата мярка е отговор на подобни ходове от страна на Вашингтон и неговите съюзници.

Критиците на решението “биха могли да попитат правителството на САЩ защо притежава най-големите мини за германий в света, но рядко ги използва. Или пък биха могли да попитат Нидерландия защо включи определени продукти, свързани с полупроводниците, в своя списък за контрол на износа,” се казва в публикацията.

Изявлението на Китай за нови ограничения на износа идва в навечерието на посещението на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън в Пекин от 6 до 9 юли. Тя ще се срещне с високопоставени ръководители от Китайската комунистическа партия, според изявление на министерството.