Общо 21 от най-богатите хора в света, включително Лари Елисън и част от наследниците на империята WalMart, са продали акции през първите шест месеца на 2023 г.

Според сп. Forbes, общата сума на продадените книжа възлиза на повече от 9 млрд. долара.

Джо Гебия

След като се оттегли от ръководната си позиция в Airbnb през юли 2022 г., съоснователят на компанията Джо Гебия е продал голяма част от книжата си.

Трансакциите само за първите шест месеца на настоящата година възлизат на 890 млн. долара преди данъци, което е повече от продажбите на ценни книжа на всички останали милиардери по света, с изключение на трима.

Продадените акции за периода януари – юни представляват 40% от всички, които той се е разделил, откакто Airbnb се листва на борсата през 2020 г.

Средствата помогнаха на Гебия да финансира покупката на миноритарен дял от тима от НБА Сан Антонио Спърс, както и да инвестира в основаната от него компания Samara.

Тя произвежда захранвани със слънчева енергия жилищни отделения, които могат да се използват от собствениците на имоти за разширение на дома.

Въпреки продажбите си, Гебия все още притежава 8% от капитала на Airbnb, съставляващи голяма част от богатството му от 7.9 млрд. долара. Той е един от 21-те милиардери, продали акции за повече от 100 млн. долара през първото полугодие на 2023 г.

Общата стойност на тези продажби възлиза на 9.3 млрд. долара, изчисляват от Forbes.

За продажбите си милиардерите посочват няколко различни причини – от упражняване на опции, през финансиране на нови начинания, до обратни изкупувания на книжа от компанията.

Джош Харис попада в две от изброените категории. Той е продал акции на стойност 210 млн. долара от основаната от него инвестиционна компания Apollo Global Management.

След напускането си на Apollo през 2021 г. той се е разделил с 30% от акциите си на обща стойност 830 млн. долара. Част от средствата са използвани за покупката на Washington Commanders за рекордните 6 млрд. долара, както и за новата компания за управление на активи - 26North.

Walmart 

Един от наследниците на най-голямата верига за продажби на дребно в света Walmart Роб Уолтън също е сред инвеститорите, купили си спортен тим. Фамилията придоби Денвър Бронкос за 4.65 млрд. долара преди година.

Изчисления на Forbes сочат, че тримата наследници на основателя на Walmart Сам Уолтън – Роб, Алис и Джим, са получили по 25% от генерираните продажби на акции от семейния тръст Walton Family Holdings Trust.

Племенникът им Лукас се нарежда на девето място сред най-големите продавачи на акции за първите шест месеца на годината.

След като притежава акциите на Walmart в продължение на десетилетия, семейството продава 1/10 от дела си в последните седем години за близо 25 млрд. долара. Средствата помогнат на фамилията да финансира благотворителната си дейност, както и покупката на Бронкос.

Обратното изкупуване на собствени акции от страна на Walmart помага на семейството да запази дела си в компанията от около 46%. В последните 7 години Walmart е изкупила собствени акции за над 50 млрд. долара. 

Лари Елисън 

Лари Елисън е продал акции за над 2 млрд. долара от 2020 г. насам, включително и за 850 млн. долара от началото на настоящата година.

Въпреки това, той е увеличил дела си в Oracle до 43%, тъй като през последните три и половина години компанията е изкупила обратно собствени акции за близо 50 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел е продал книжа за 300 млн. долара от началото на годината.