Apple пусна нова функция за спешни случаи на всички модели iPhone 14 в Австралия и Нова Зеландия.

Тя позволява на потребителите да изпращат съобщения до службите за спешна помощ и да предупреждават семейството и приятелите си, че имат нужда от помощ, дори да нямат телефонна връзка, предаде The Guardian, цитиран от darik.bg.

Функцията Emergency SOS работи, като се свързва директно със сателити, разположени на повече от 1000 км от Земята.

Защо понякога интернетът просто спира

Потребителите на iPhone 14 могат да се свържат със сателита, като се обадят на 000 в Австралия, 111 в Нова Зеландия, 911 в САЩ, 112 в Европа и изберат бутона Emergency SOS, или като задържат страничния бутон, заедно с бутона за сила на звука.

Функцията изпраща подробности за вашия спешен случай, местоположение, ниво на батерията на телефона и медицинско удостоверение, ако е активирано, до обучени специалисти по спешни случаи, които могат да комуникират допълнително чрез текст с лицето.

И докато отдавна е мит, че размахването на телефона във въздуха в различни посоки може да ви помогне да намерите обхват, сега това е метод, който работи с тази функция. Потребителят насочва телефона си към небето и се ръководи от интерактивен интерфейс, за да намери сателита.

“Пожертва поверителността за печалби“. Amazon ще плати 25 млн. долара за нарушени права на децата

Функцията вече е налична в САЩ, Обединеното кралство и части от Европа. До момента е спасила живота на 12 души.

Миналата година трима студенти я използваха, след като попаднаха в капан по време на пътуване в каньон на дълбочина от 500 метра. При ограничена видимост те успяха да уловят сателит, за да се свържат със службите за спешна помощ.

Времето за това варира, но може да отнемат дори само 15 секунди при ясно небе.

Защо повечето сайтове са “.com” и как благодарение на интернет малка държава влиза в ООН

Други двама души бяха спасени с помощта на функцията, след като колата им се отклони от път в Калифорния и падна в каньон. Новата функция може също да предупреди родители, партньори или приятели.

В спешна ситуация потребителите могат да изберат да изпратят препис от обмена на съобщения с обучената от Apple спешна помощ до 10 спешни контакта.

Те могат също така да използват сателита чрез функцията Find My app, за да уверят семейството и приятелите си за местонахождението си, дори когато няма спешен случай – например по време на преход.

Без нужда от шофьор: Какви ще са автомобилите на бъдещето? (снимки)

„Някои от най-популярните места за пътуване са далече от утъпканите пътеки и просто нямат клетъчно покритие“, казва Грег Джосвиак, старши вицепрезидент на Apple, отговарящ за световния маркетинг.

„С Emergency SOS чрез сателит гамата iPhone 14 предоставя незаменим инструмент, който може да осигури на потребителите помощта, от която се нуждаят, докато са извън мрежата.“

Джон Уолтърс, президент на противопожарната служба в Кобарго, обаче казва, че функцията е безполезна, например, в летни горски пожари. Причината - гъстото одеяло от дим вероятно би попречило на свързване със сателит.

Освен това, „слонът в стаята е, че не всеки има iPhone 14“, казва той. Но допълва, че той може да спаси човек в ситуации, в които е изгубен или ранен в отдалечен район, или в случаи, когато локализиран горски пожар заплашва нечий дом.

Според Apple, новата функция е създадена съвместно с експерти, за да зададе стандартни въпроси и протоколи, когато някой се обади на службите за спешна помощ.

Киберсигурността е важна не само на Земята, но и в Космоса

„Мога да си представя много ситуации, в които това би било много полезен инструмент, като например повреда на кола на самотен пустинен път или в планината, където хората излизат извън утъпканите пътеки“, казва той.

Набор от съществуващи функции на Apple вече помога за свързването на австралийците със службите за спешна помощ. Миналата година смарт часовникът на мъж от Аделаида се обажда от негово име на 000, тъй като функцията за разпознаване на катастрофа заключила, че е претърпял автомобилен инцидент.