Румънският производител на електроенергия Hidroelectrica пласира акциите от първичното си публично предлагане на цена от 104 леи (22.87 долара) за брой, обявиха от компанията, което й определя пазарна капитализация от 10.3 млрд. долара.

Резултатът е описан като "исторически успех" от румънския енергиен министър.

Постигнатата цена на акциите от IPO-то, което е най-голямото в Европа от началото на годината, беше в средата на предварително зададения ценови диапазон между 94 и 112 леи.

"Радостни сме да видим силния инвеститорски интерес, който доведе до този успешен резултат," заяви главният изпълнителен директор на компанията Богдан Бадеа. Акциите ще започнат да се търгуват на 12 юли на Букурещката фондова борса.

Продажбата включваше съществуващи книжа на фонда Fondul Proprietatea, управляван от компанията за управление на активи Franklin Templeton. С включената опция за презаписване, количеството достига целия дял от 19.94% на Fondul.

Правителството ще запази 80-процетния си дял в най-големия производител на електроенергия в страната, чиито 182 водноелектрически централи разполагат с капацитет от 6.3 гигавата.

Плановете за листването на компанията се обсъждат от повече от десетилетие, но в крайна сметка, IPO-то беше заложено като изискване от страна на ЕС за отпускането на средства за възстановяване след пандемията.

"Говорим за събитие, което се чака повече от 10 години, както и за най-голямото листване в историята на Букурещката фондова борса," заяви румънският енергиен министър Себастиян Бурдужа.

"Историческият успех с листването на Hidroelectrica показва, че това е бил правилният избор," каза още той.

Резултатите от предлагането на Hidroelectrica бяха обявени, докато две други европейски компании се очаква да финализират своите IPO-та тази седмица – подразделението на ThyssenKrupp Nucera и британската компания за парични преводи CAB Payments.

Банкери се надяват, че тази внезапна вълна от първични публични предлагания след продължителна суша ще насърчи и други европейски компании да излязат на борсата през тази и следващата година. Представянето на акциите, след като започнат да се търгуват, ще бъде следено отблизо.

Предлагането на Hidroelectrica беше презаписано многократно, като 80% от акциите са придобити от институционални инвеститори. Над една четвърт от акциите бяха разпределени между местни институции преди началото на IPO-то.

Hidroelectrica отчете 37% ръст на приходите за първото тримесечие на 2023 г. - до 680 млн. евро. Печалбата на компанията нарасна с 34 на сто, до 351 млн. евро.

За 2022 г. Hidroelectrica обявява приходи от 1.9 млрд. евро спрямо 1.3 млрд. евро година по-рано. Нетната печалба нараства от 899 млн. евро срещу 638 млн. евро.