Докато светът преминава към супербързи интернет скорости на 5G и дори 6G мрежи, потребителите в селските райони на Индия все още масово са в ерата на 2G.

Всичко това обаче може да се промени с представения през миналата седмица от Reliance Jio нов телефон за 12 долара.

Телекомуникационното подразделение на индийския конгломерат Reliance Industries отваря вратата повече хора да получат достъп до интернет чрез телефон с интернет, който използва мобилната 4G мрежа. Този тип телефони имат копчета, малък екран и не са смартфони.

Новият продукт на Reliance Jio има за цел да ограничи разминаването в мобилната свързаност между градските и селските райони в Индия, предоставяйки на хората, които не използват смартфони, по-евтина алтернатива за преминаване от 2G към 4G мобилни мрежи.

“В Индия все още има 250 млн. потребители на мобилни телефони, които остават в ерата на 2G, без възможност да използват основни функционалности на интернет - във време, в което светът е на прага на 5G революция,” заяви председателят на Reliance Jio Акаш Амбани.

5G е следващото поколение мобилни мрежи, които предлагат пренос на данни при много високи скорости и са необходими за поддръжката на по-нови технологии, като автономни автомобили и виртуална реалност.

Новият телефон, който носи името Jio Bharat, служи като базов телефон за хората, които за първи път използват интернет и биха разчитали само на основни функции, без да усложняват употребата му с безброй приложения, които могат да бъдат открити в един смартфон, казва Варун Мишра, старши анализатор в Counterpoint Research.

Индия вече е вторият най-голям пазар за смартфони в света и вероятно ще добави 300 милиона нови интернет потребители, което я прави страната, предоставяща най-бързо интернет услуги на хората, които остават несвързани, допълва Мишра.

“Това устройство може да помогне на потребителите да използват за първи път основни услуги, като дигитални разплащания, съдържание и други чрез екосистемата на Jio,” казва Мишра пред CNBC. 

“Размерът на екрана може да ограничи изживяването, но въпреки това е добра алтернатива за хората, които ползват интернет за първи път,” допълва той.

Jio има предимство пред конкурентите си в сферата на телекомуникациите, като Vodafone Idea и Vodafone Group, както и пред Bhati Airtelas и BSNL.

Освен че продава телефона на изключително ниска цена, месечните планове на Jio също са много достъпни и другите компании дори биха могли да започнат да губят клиенти, казва Мишра.

От Reliance Jio твърдят, че месечните им планове са с 30% по-евтини от тези на другите телекоми и предлагат на клиентите седем пъти повече данни.

Заплащането на 1.50 долара ще осигури на потребителите гласови обаждания и 14 гигабайта данни, в сравнение с близо 3 долара за гласови обаждане и само 2 гигабайта данни от други оператори, се посочва в прессъобщението на Reliance Jio.

Тактиката на Jio е да привлича повече потребители на обикновени телефони, които да подпишат с компанията, казва Навкендар Сингх от International Data Corporation (IDC).

В Индия има около 250 милиона потребители на такива обикновени телефони, а много от тях все още използват 2G телефони само за обаждания, казва Мишра.

Reliance Jio привлича тези потребители, като предлага по-атрактивни месечни планове, според Сингх.

“От информацията, с която разполагаме, заключаваме, че основната цел на Jio е да привлече повече клиенти към своята платформа и мрежа, като след това ще може да им предлага и други свои услуги.

Сингх също така смята, че от Reliance Jio се надяват, че потребителите, които си купят телефона Jio Bharat, на по-късен етап ще преминат към по-усъвършенствани телефони.

Анализатори, с които са разговаряли от CNBC, казват, че въпреки атрактивните оферти на Jio, е малко вероятно другите телекоми да свалят значително своите цени.

Индия разполага с втората най-голяма телеком индустрия в света с абонаментна база от 1.17 милиарда души към септември 2022 г., сочат данни на IDC. Траекторията на растеж на сектора единствено ще върви нагоре занапред, според компанията за пазарни проучвания.

В Индия също така се очаква все повече потребители да закупуват телефони, съвместими с 5G. През 2022 г. са купени около 52 млн. телефона с 5G функционалност, в сравнение с 26 милиона в предходната година, сочат данни на IDC.

“Пускането на 5G мрежите в Индия също така е много по-бързо и гладко, а тази на Jio e на път да обхване цяла Индия до края на годината. Jio и Airtel вече предлагат 5G услуги, а Vodafone Idea и BSNL се очаква да се присъединят към пускането на 5G до 2024 г.,” казва Мишра от Counterpoint Research.

Според изчисления на Counterpoint Research, в Индия има близо 85 млн. потребители на 5G телефони, а тези устройства държат 32% от пазара през 2022 г. Над 50% от доставените смартфони през април 2023 г. са съвместими с 5G.

Въпреки регулациите и инфраструктурните предизвикателства, “Индия ще бъде основен 5G пазар до 2026 г. и ще доминира при увеличаването на нетните потребители на тази технология,” според Батра.