Индия вече е дом на най-високия железопътен мост в света.

Около 29 метра по-висок от Айфеловата кула, мостът Chenab се извисява на 359 метра над река Ченаб в спорния регион Джаму и Кашмир в Индия.

След десетилетия на строителство, съоръжението в Северна Индия ще бъде отворено за посетители до края на декември 2023 г. или януари 2024 г., според съобщение на Министерството на железниците на страната, цитирано от CNN.

Дългият 1315 метра мост е част от по-мащабен проект, целящ да улесни достъпа до долината на Кашмир чрез индийската железопътна мрежа.

В допълнение към моста Chenab, проектът за железопътна връзка Udhampur-Srinagar-Baramulla (USBRL) ще включва най-дългия транспортен тунел в страната и първия кабелен мост на индийските железници.

За министър-председателя Нарендра Моди, който дойде на власт през 2014 г. с билет за бъдещо величие, инвестициите в инфраструктура са мощен инструмент за социална интеграция и политическо влияние, свързвайки различни региони с ключови градове.

Още една брънка от веригата

Свързването на Кашмир с останалата част от Индия с влак ще даде тласък на индустриалния и селскостопански сектор на региона, като железопътната връзка ще осигури достъп до долината при всякакви метеорологични условия, казват експерти.

Единственият съществуващ досега сухопътен маршрут, свързващ контролираните от Индия части на Кашмир с останалата част от страната, е 300-километровата национална магистрала Srinagar-Jammu, която се затваря през част от зимата и е честа арена на катастрофи.

Мостът носи и политически оттенък, тъй като се разглежда като „средство за интегриране на Кашмир в страната“. Не е ясно обаче дали тази подобрена свързаност ще се възприеме като положителна от кашмирците, разколебани от политиките на Моди, налагани в региона.

През 2019 г. Индия отмени конституционна разпоредба, даваща на контролираната от нея част от Кашмир автономията да налага свои собствени закони.

Южната и източната част на региона, известен преди като щат Джаму и Кашмир, днес са две отделни територии - ход, целящ да насърчи стабилността, да намали корупцията и да даде тласък на икономиката.

Въпреки че цялостният проект USBRL е създаден през 2002 г., преди Моди да стане министър-председател, мостът Chenab вече се рекламира като отличен пример за неговите усилия за разширяване на развитието на страната.

Индия инвестира милиони в модернизиране на своята инфраструктура.

През февруари Моди откри първия участък от 1386-километрова скоростна магистрала, свързваща столицата Ню Делхи с финансовия център Мумбай. Само 246-километровият участък от магистралата струва 1.4 милиарда долара.

В ход е и изграждането на Западния товарен коридор, който има за цел да намали натиска върху железопътната мрежа на страната.