Преди да тръгнете на почивка - уверете се, че сте запознати с етикета в дестинацията, до която пътувате.

За да ви помогне да се ориентирате в културните нюанси, нова специално създадена карта на света разкрива странни и любопитни практики от всички кътчета на планетата.

На картата - генерирана с помощта на данни от търсения в Google, имената на държавите са допълнени с най-уникалните обичаи на техните жители.

При провеждането на проучването Remitly - доставчик на цифрови финансови услуги за имигранти, разглежда резултатите от търсенето в Google на ключови фрази, като „етикет в страната“, в 165 държави по света.

Въпреки че са идентифицирани огромно количество различни практики, касаещи етикета, няколко теми се появяват редовно, например свързаните с храната и храненето.

Като цяло проучването установява, че маниерите на масата варират значително в различните страни.

Remitly отбелязва, че ако на някой му отнеме твърде много време да подаде бутилката с алкохол по време на хранене във Великобритания, ще бъде попитан: „Познаваш ли епископа на Норич?“ Той е бил известен с неспособността си да носи на алкохол и често заспива с гарафата пред себе си.

Що се отнася до това как се консумира храна по света, мексиканците вярват, че такосът винаги трябва да се яде с ръце, докато в Норвегия се смята за грубо да се храните без прибори.

Италианците смятат, че пармезанът върху пицата е конщунство, докато във Франция мартини или скоч преди вечеря не се препоръчват, тъй като се счита, че „вцепеняват небцето“.

Китайците имат друга интересна кулинарна традиция - те не обръщат рибата в чинията си, смятайки, че носи лош късмет. Докато оригването се смята за грубо в някои страни, в Исландия и Сенегал то се възприема като комплимент към готвача.

Точността е тема, изникваща отново и отново в изследването. Някои държави предпочитат небрежния подход, като „пристигането късно“ е често срещан обичай в Канада, Коста Рика, Куба, Кипър, Кения и Уругвай. В Полша, Сингапур и Швеция обаче закъснението се смята за грубо.

25 интересни факта за Гърция

Друга популярна тема е как се отнасяме към по-възрастните. Въпреки че повечето култури се стремят да проявяват уважение, проучването разкрива, че начинът, по който това се прави, варира значително в различните страни.

Да поздравиш първо по-старите е етикет в Ангола, Ботсвана и Ливан. А във Виетнам най-възрастният се храни пръв на вечеря. В Гвинея зрителният контакт с по-възрастните се избягва, докато към тях в Непал се отнасят по-официално.

Друга важна тема са жестовете с ръце и тяхното значение, което често се тълкува погрешно.

Посочването на някого се счита за грубо в Еквадор, Никарагуа, Индонезия, Малайзия и други. В първите две страни свиването или нацупването на устните към някого е предпочитано като алтернатива, докато в последните две посочването с палец, а не с показалец е приемливо.

Remitly изготвя и серия от регионални карти, за да покаже по-ясно резултатите от проучването си. В Европа изследването разкрива обичая да се ходи в сауната гол във Финландия - дори на бизнес срещи.

В Латвия, Литва и Словакия е традиция да се подаряват нечетен брой цветя, а в Албания е обичайно да се дава бакшиш на лекарите или медицинските сестри. Да се преструваш, че плюеш върху булка в Гърция пък се смята за късметлийско.

Придвижвайки се до Близкия изток и Азия, при приемането на гости в Южна Корея е тразиция да се прави караоке, не се пише върху визитки в Бруней и не се приемат повече от три чаши чай или кафе от домакин в Йемен.

Междувременно, в Африка не трябва да събирате миди на Сейшелските острови, а в Алжир да подарявате теменужки, тъй като те символизират тъгата. Препоръчва се да поддържате кратки разговори на бизнес срещи в Нова Зеландия и винаги да пристигате с подарък на гости във Фиджи.

Що се отнася до Северна и Централна Америка, реденето на опашка не е обичайно в Сейнт Лусия и е най-добре да опитате цялата храна на масата в Ямайка. Венецуелската традиция да се поставя метла зад вратата пък сигнализира на гостите, че е време да си тръгват.

Междувременно, в Парагвай никога не трябва да подарявате нож, тъй като той символизира "разрязване" на връзката.

На Балканите

Според картата на Remitly, в България не е приемливо да подарявате жълти цветя, тъй като означават ненавист.

В Турция мъжете изпращат половинките си до тоалетната, когато са в ресторанта, а в Северна Македония никога не отварят едновременно два прозореца, за да не става течение.

В Сърбия оставят пълна чаша, за да привлекат просперитета, а в Унгария не допират чашите си, когато вдигат тостове. В Хърватия никога не се дели сметката в ресторанта, а в Молдова не седят на ъгъла на масата.